Na sklenici (1,5 l) potřebujete:
1 kg červeného zelí
1½ lžíce soli
1 lžíce kmínu
Zelí očistěte, vykrojte košťál a najemno nakrájejte. Posypte ho solí, kmínem a důkladně rukama promačkejte. Nechte ho asi 1 hodinu odležet, aby zelí pustilo šťávu. Mezitím ho občas znovu promačkejte.
Potom ho natlačte do nádoby a přidejte šťávu ze zelí. Pokud není zelí ponořené, připravte si solný roztok. Svařte10 g soli a 500 ml vody, nechte vychladnout a zelí zalijte takovým množství roztoku, aby bylo zakryté tekutinou.
Sklenici uzavřete a nechte 2 dny fermentovat při pokojové teplotě. V tuto chvíli už je vidět proces fermentace. Zelí pracuje, mírně se zvedne, šumí a uvolňuje bublinky.
Poté zelí přesuňte na 2 týdny do temna a chladu (kolem 10 °C), proces fermentace se zpomalí. Občas zelí zkontrolujte a ochutnejte. Potom zelí přesuňte do lednice a přidávejte k jídlům.
Dobrou chuť!
No comments
Post a Comment