Kimchi už jsem chtěla zkusit hodně dávno, když jsem se dočetla, že časopis Health ho zařadil mezi pět nejzdravějších potravin na světě. Konečně nastal ten správný čas a dostala jsem se k tomu. Možná mě nastartovalo fermentování limonád, ke kterému mě přivedla kamarádka Míša. Fermentování mě úplně pohltilo. Není to složité, jak se na první pohled může zdát.
Kimchi je korejská kvašená pochoutka z čínského zelí, která se může přidat k nudlím, zelenině, masu, nebo se může jíst jen tak samostatně, jako salát.
Pro suroviny, hlavně pro speciální chilli vločky jsem zašla v Praze do korejského obchodu v Gorazdově ulici. (Prý se dají se sehnat i v Sapě). Rovnou jsem si tam koupila i mořskou sůl, rýžovou mouku a speciální misku na kimchi. Doma jsem zkoušela udělat chuťový test na rozdíl pálivosti mezi korejským chilli a jinými sušenými chilli vločkami, ale moc to nešlo :). Po chvíli ochutnávání už jsem nic necítila. Dočetla jsem se, že korejské chilli vločky dodají kimchi červenou barvu a jsou zřejmě jemnější. Pokud použijete jiné sušené chilli, přidávejte ho raději postupně, v menším množsví a ochutnávejte.
Kimchi jsem nechala kvasit na lince v uzavřené sklenici 36 hodin. Potom jsem ho teprve otevřela a slyšela ten správný syčící (pšoukavý :)) zvuk, známku toho, že zelí kvasilo. Zajásala jsem a popadla lžíci, tou jsem zatlačila do zelí a šťáva začala bublinkovat. Zajásala jsem podruhé a už jsem si naservírovala porci do nové misky a ozdobila ji sezamovými semínky. Ostrá, slaná i jemně kysele navinulá chuť mi přišla příjemně vyvážená a přitom lehce výrazná. Za mě výborný! Pokud vám chuť nepřipadá ještě dokolale vyvážená, nechte na lince kvasit celkem 3 dny.
budete potřebovat:
2,5-3 kg pekingského zelí
45 g mořské soli
200 g mrkve
5 jarních cibulek
250 ml vody
1 vrchovatá lžíce rýžové mouky (20 g)
2 lžíce cukru
1 střední cibule
4 stroužky česneku
10-15 g čerstvého zázvoru
200 g mrkve
5 jarních cibulek
250 ml vody
1 vrchovatá lžíce rýžové mouky (20 g)
2 lžíce cukru
1 střední cibule
4 stroužky česneku
10-15 g čerstvého zázvoru
20 ml rybí omáčky
30 g korejské chilli vločky (můžete nahradit mletou sladkou paprikou + ¼ lžičky chilli)
na ozdobení:
sezamová semínka
Hlávku zelí rozdělte na čtyři části. Odstraňte spodní část košťálu a zbytek zelí nakrájejte na silnější plátky. Zelné kousky vrstvěte po částech do velké mísy a vždy je posolte. V míse zelí rukama ještě promíchejte, aby se dobře prosolilo. Nechte v pokojové teplotě 2 hodiny odležet. Každých 30 minut zelí promíchejte. Zelí postupně zvadne, zmenší objem a pustí vodu.
Mezitím si nakrájejte nebo nastrouhejte mrkev na tenké plátky a cibulku nakrájejte na kousky o velikosti 2–3 cm.
Na přípravu rýžové kaše vlijte vodu do kastrůlku, přidejte rýžovou mouku a dobře promíchejte. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty do zhoustnutí. Do teplé kaše přidejte cukr a promíchejte.
Do mixeru vložte nakrájenou cibuli, česnek, oloupaný zázvor a rozmixujte. Přidejte rybí omáčku a znovu mixujte. Směs přidejte do kastrůlku k rýžové kaši, přidejte chilli vločky a promíchejte.
Zelí 3x–4x propláchněte ve studené vodě a nechte okapat přebytečnou vodu. Nemělo by chutnat přesoleně. Vložte ho do mísy. Přidejte nakrájenou mrkev, jarní cibulku a chilli směs. Navlékněte si ochranné gumové rukavice a směs důkladně promíchejte. Vložte do sklenice asi 5 cm pod okraj. Upěchujte, aby zelí nevyčnívalo z chilli omáčky. Sklenici uzavřete a nechte na lince kvasit 1,5 - 3 dny. Prvních 36 hodin sklenici neotevírejte. Potom ochutnejte a rozhodněte se, zda ještě v procesu fermentace budete pokračovat. Chuť by měla být lehce slaná, ostrá i jemně nakyslá. Poté vložte do lednice. Proces kvašení se téměř zastaví. Takto vám v lednici vydrží i několik měsíců. Podávejte k hlavním chodům, nebo samostatně.
Zaujala váš příprava kimchi? Připravujete si ho sami doma, nebo si ho někdy kupujete?
Dobrou chuť!
Zelí nasolte.
Po nasolení zvadne a pustí vodu.
30 g korejské chilli vločky (můžete nahradit mletou sladkou paprikou + ¼ lžičky chilli)
na ozdobení:
sezamová semínka
Hlávku zelí rozdělte na čtyři části. Odstraňte spodní část košťálu a zbytek zelí nakrájejte na silnější plátky. Zelné kousky vrstvěte po částech do velké mísy a vždy je posolte. V míse zelí rukama ještě promíchejte, aby se dobře prosolilo. Nechte v pokojové teplotě 2 hodiny odležet. Každých 30 minut zelí promíchejte. Zelí postupně zvadne, zmenší objem a pustí vodu.
Mezitím si nakrájejte nebo nastrouhejte mrkev na tenké plátky a cibulku nakrájejte na kousky o velikosti 2–3 cm.
Na přípravu rýžové kaše vlijte vodu do kastrůlku, přidejte rýžovou mouku a dobře promíchejte. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty do zhoustnutí. Do teplé kaše přidejte cukr a promíchejte.
Do mixeru vložte nakrájenou cibuli, česnek, oloupaný zázvor a rozmixujte. Přidejte rybí omáčku a znovu mixujte. Směs přidejte do kastrůlku k rýžové kaši, přidejte chilli vločky a promíchejte.
Zelí 3x–4x propláchněte ve studené vodě a nechte okapat přebytečnou vodu. Nemělo by chutnat přesoleně. Vložte ho do mísy. Přidejte nakrájenou mrkev, jarní cibulku a chilli směs. Navlékněte si ochranné gumové rukavice a směs důkladně promíchejte. Vložte do sklenice asi 5 cm pod okraj. Upěchujte, aby zelí nevyčnívalo z chilli omáčky. Sklenici uzavřete a nechte na lince kvasit 1,5 - 3 dny. Prvních 36 hodin sklenici neotevírejte. Potom ochutnejte a rozhodněte se, zda ještě v procesu fermentace budete pokračovat. Chuť by měla být lehce slaná, ostrá i jemně nakyslá. Poté vložte do lednice. Proces kvašení se téměř zastaví. Takto vám v lednici vydrží i několik měsíců. Podávejte k hlavním chodům, nebo samostatně.
Zaujala váš příprava kimchi? Připravujete si ho sami doma, nebo si ho někdy kupujete?
Dobrou chuť!
Miluju, vyrabim, zitra veprove maso v kimchi. A polivku kimchi, delas take?
ReplyDelete