Sunday, April 30, 2017

Banánový chleba


Krásný den všem! Dnes tu pro vás mám recept na banánový chleba. Nevím proč, ale tento recept stále měním a zkouším různé typy mouky, různé množství oleje, ale chtěla jsem připravit takový recept, aby suroviny byly běžně dostupné a levné. Tentokrát jsem použila špaldovou mouku, bezlepkáři ji mohou nahradit jakoukoliv moukou bezlepkovou. (Ráda používám rýžovou mouku, která je dnes běžně v obchodech). A protože jsou tam banány, nepřidávám už žádné sladidlo. Většinou si chleba před tím, než se do něj pustíme :) nahřejeme v domácím grilu, položíme na něj plátky banánů a zakápneme javorovým sirupem. Takže sladké chuti je tam nakonec dost.


Na jeden banánový chléb budeme potřebovat:

ingredience:
  • 150 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté 
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 zralé banány + další na ozdobu :)
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 vejce
  • 50 g tekutého kokosového oleje
  • hrst vlašských ořechů nebo mandlí (nasekané nahrubo)
  • 100 ml teplé vody
na ozdobení: 

  • plátky banánů
  • javorový sirup



Troubu předehřejte na 190°C (horkovzduch).
Strouhaný kokos rozmixujte v mixéru do konzistence mouky.
Připravte si velkou mísu a smíchejte nejdřív suché ingredience, kokos, mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici.
Potom na talíři vidličkou rozmačkejte banány, přidejte je ke směsi společně s vanilkou, vejci, olejem, ořechy a vše důkladně vyšlehejte.
Nakonec přidejte teplou vodu a znovu vyšlehejte.
Formu na chleba vymažte olejem, vysypte strouhaným kokosem, nalijte připravenou směs a na povrch nakrájejte plátky banánů, pečte 40-45 minut. Pro kontrolu propeční těsta raději udělejte test se špejlí. Vložte ji do středu těsta a vytáhněte, musí vyjít čistá. Pokud se na ni těsto lepí, pečte dalších 5 minut.


Dobrou chuť!

Pozn.: Plátky chleba před servírováním nahřívám v domácím grilu, na to je dobré použít pečící papír a chlebík vložit do grilu v něm :)
Share:

13 comments

  1. Určitě vyzkouším, vypadá božsky.

    ReplyDelete
  2. Super, zatial najlepsi recept na banana bread, aky som kedy nasla. Tento vikend urcite upeciem. A skusim ho opeceny ako to zvyknete robit vy. 😋😘🙌

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee, moc děkuji Liliano, to mám radost :)

      Delete
    2. Určite vyskúšame, vyzerá úžasne! �� nech sa Vám darí

      Delete
    3. Děkuji :), tak ať chutná, mějte se krásně.

      Delete
  3. Banana bread úžasný! Vyměnila jsem špaldovou mouku za 1/2 pohankové a 1/2 rýžové a vážně moc dobrý. Děkuji za recept! A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee, tak to je skvělý. Moc děkuji za zprávu a za tip pro ostatní, jak na bezlepkový banana bread :)

      Delete
  4. Můžu použít špaldovou celozrnnou mouku ve stejném poměru? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Leni, ano, můžeš, já už ji také používala :)

      Delete
  5. Zdravím, chystám se vyzkoušet dneska tento recept, mohu použít jiný olej než kokosový? :O děkuji předem za odpověď

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Kristýnko, jestli máš doma slunečnicový olej, můžeš ho použít :)

      Delete
  6. Tento recept mě natolik zaujal, že jsem si kvůli němu koupila formu na chleba..a musím říct, že to byly velmi dobře utracené peníze :-) Výborný recept! Namazala jsem si na chlebíček arašídové máslo a bylo to božské! Moc děkuji za receptík :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee, Martinko, děkuji za zprávičku, to jsem moc ráda :)

      Delete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig