Sunday, August 12, 2018

Zeleninové kuličky s bylinkovou zálivkou


V létě s oblibou vyhledávám lehce stravitelná jídla. Jedním z těch, na které jsem se těšila, byly zeleninové kuličky ozdobené dávkou čerstvých bylinek, které dodaly jídlu další chuťový rozměr. 


Čerstvé bylinky používám v kuchyni po celý rok, baví mě střídat různé druhy a zkoušet nové recepty. Dodají pokrmům svěží, výraznou chuť. Jídlo už není potřeba tolik solit a víc si vychutnáme jeho jednotlivé suroviny.

Z jednoduchého jídla udělají jídlo vyjímečné. Z obyčejných špaget vykouzlí bylinkové pesto hotovou delikatesu. Pro zjemnění a dochucení krémových polévek přidávám pár kapek oleje s bylinkovou příchutí. Čerstvě nasekané bylinky chuťově pozvednou i tak jednoduché jídlo, jako je chleba s pomazánkou, nebo máslem. To je snad má nejmilejší chuťová vzpomínka na svačiny z dětství.
Bylinky dochutí a ozdobí i sladká jídla a dezerty. Nedávno jsem například připravovala z čerstvé máty osvěžující zmrzlinu a okamžitě se stala u nás doma i na blogu vítězem mezi zmrzlinami.

Odkaz na článek o bylinkách a můj další oblíbený recept s jejich použitím najdete zde.

Do dnešního receptu jsem zapojila krásně kudrnatou majoránku, oregáno a petržel, která se hodí do každého jídla. Bylinky jsem rozmixovala těsně před podáváním jídla s olejem a limetkovou šťávou, aby si zachovaly intenzivní vůni i barvu. Kombinaci bylinek do zálivky můžete libovolně obměnit. Nebojte se experimentovat!


Zeleninové kuličky - postup:

pro 2 osoby:

na zeleninové kuličky:

300 g brambor
100 g červené čočky
1 větší mrkev
½ červené cibule
1 stroužek česneku
1 hrst čerstvé petržele
½ lžičky sušeného zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky mleté kurkumy
3-4 lžíce hladké kukuřičné mouky
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce vody
šťáva z ½ citronu
1 vejce
sůl
špetka chilli vloček
1 hrst mraženého hrášku

na ozdobení: lístky čerstvého oregána

na kuskus:
100 g celozrnného kuskusu
100 ml vody
sůl
1 lžíce olivového oleje

na rajčatovou omáčku:
2 lžíce olivového oleje
½ červené cibule
4 rajčata
sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml vody

na bylinkovou zálivku:
5 lžic olivového oleje
šťáva z 1 limetky (citronu)
1 velká hrst kombinace čerstvých bylinek (petržel, majoránka, oregano)

Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka a potom slijte. Čočku propláchněte (není potřeba ji namáčet), zalijte studenou vodou a vařte 10-15 minut doměkka a sceďte.
Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno, česnek a petrželku nasekejte nadrobno.
Ve větší míse rozmačkejte brambory s čočkou a přidejte ostatní suroviny na zeleninové kuličky a důkladně promíchejte. Pomocí lžíce nabírejte zeleninovou směs, tvořte kuličky (v mém případě to byly spíš koule) a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut do zezlátnutí.
Kuskus vložte do misky, zalijte vroucí vodou, přidejte sůl, olivový olej a promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte pár minut odstát, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Potom vidličkou načechrejte.
Na rajčatovou omáčku zpěnte na oleji najemno nakrájenou cibuli, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, pepř a vodu. Omáčku vařte asi 10 minut do zhoustnutí.
Těsně před podáváním rozmixujte bylinky s olejem a limetkovou šťávou. Kombinaci bylinek na zálivku můžete libovolně obměnit.
Zeleninové kuličky podávejte s kuskusem, rajčatovou omáčkou, bylinkovou zálivkou a ozdobte lístky oregana.

Dobrou chuť!

Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig