Už přibližně rok si předělávám blog a právě jsem tento recept našla v archivu jeho starší verze. Málem jsem na něj zapomněla a přitom byl tak výborný. Pokud peču sladkosti, místo rafinovaného cukru nějčastěji používám kokosový cukr (díky jeho nízkému glykemickému indexu), nebo rýžový sirup.
Na dortovou formu o průměru formy 26 cm budeme potřebovat:
na těsto:
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 100 g kokosového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 250 g jemné pšeničné celozrnné mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 120 g kokosového oleje
- 150 g jablečného pyré (1-2 rozmixovaná jablka bez slupky a jádřince)
- 300 g mrkev, najemnno nastrouhaná (cca 8 ks)
na krém:
- 250 g smetanového sýra mascarpone
- 250 g zakysané smetany
- 4 lžíce rýžového sirupu (medu, javorového sirupu)
na ozdobení:
- strouhaný kokos na ozdobu + kokos na vysypání formy, vlašské ořechy
Postup.
Troubu předehřejte na 170 °C. Ve větší míse vyšlehejte žloutky, kokosový cukr a vanilkovou pastu.
V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou, špetku soli, skořicí, muškátovým oříškem, pomerančovou kůrou a ořechy. Tuto sypkou směs přidejte k vyšlehané žloutkové směsi a promíchejte. Přidejte kokosový olej, jablečné pyré, mrkev a znovu vyšlehejte v hustší těsto. (pozn. Kokosový olej má v zimních měsících tuhou konzistenci, v tom případě ho nechte rozehřát na nízký stupeň v mikrovlnné troubě. Jablíčka oloupejte, odstraňte jádřinec, nakrájejte je na čtvrtky a rozmixujte na pyré. Nastrouhanou mrkev přidejte do těsta bez šťávy, pokud nějakou pustila.)
Čistými metlami šlehače bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně vařečkou vmíchejte (zapracujte) do těsta.
Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypeme nastrouhaným kokosem.
Těsto vlijte do dortové formy, pečte přibližně 40-45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení, nechte korpus vychladnout.
Tip: Do receptu můžete použít i jemně mletou celozrnnou mouku špaldovou.
Dobrou chuť!
Recept byl připraven pro www.kosik.cz
Dobrý den a děkuji za Váš krásný blog! Chtěla bych vyzkoušet tento Váš recept a chci se zeptat. Je možné použít "Celozrnnou mouku z pšenice špaldy" z Lidlu? Kokosový cukr také nemám, můžu použít pískový cukr a kokos např. půl na půl? Díky moc, Marcela.
ReplyDeleteAhoj, děkuji moc Marcelko za pochvalu blogu :)
DeleteMouku můžeš nahradit a jestli nemáš kokosový cukr, můžeš použít třtinový, nebo pískový. Oba sladí trochu víc, než kokosový, tak můžeš dát trochu menší množství. Kokos použij pouze na posypání krému. Tak ať chutná :)