
Cizrnové kari je pro mě jedno z nejlahodnějších rychlých veganských jídel. Oblíbily si ho i naše dcery, tak ho velmi ráda vařím ve chvíli, když jdou k nám na návštěvu. A jejich první slova po otevření dveří? "Je, tady to voní"!
pro 2 osoby
- 1 hrnek rýže basmati (já použila hnědou jasmínovou rýži - viz foto)
- ½ červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 0,5 cm čerstvého zázvoru
- 3 lžíce másla ghí (nebo kokosového oleje)
- 1 lžička mleté garam masaly
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kari koření
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 270 g cizrny v konzervě
- 2–3 rajčata
- 400 ml kokosového mléka
- sůl
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 snítek čerstvého koriandru (nebo petrželky)
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek a zázvor nasekejte.
V rendlíku nechte na másle ghí (nebo oleji) zesklovatět cibuli, přidejte česnek, zázvor, garam masalu, kurkumu, kari koření, koriandr a římský kmín. Směs promíchejte a přidejte slitou cizrnu. Pár minut restujte, přidejte nakrájená rajčata a promíchejte. Potom zalijte kokosovým mlékem, osolte a zvolna vařte dalších 40 minut do zredukování omáčky. Na závěr přidejte pár kapek citronové šťávy.
Cizrnové kari podávejte s rýží a čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť!
vynikajici jednoducha zalezitost, diky moc za recept
ReplyDeleteVýborný! Bála jsem se výrazného koření, tak jsem misto plně lžičky dávala spíše menší a výsledek famózní. My jsme s přítelem masožravci, takže jsme k tomu přidělali kuřecí maso na kousky a moc nám chutnalo. Bez přehánění to bylo jidlo jako z restaurace. Dochucené, neobvyklé a přitom jednoduche. Recept už mám ve svojí kuchařce 😍
ReplyDeleteDnes som varila a je vynikajúce. Ďakujem za recept :)
ReplyDeleteVyníkající recept. Jak tu psala paní, jak z restaurace. Koření skvěle sladěné. Rychlé, jednoduché a naprosto úžasné! Děkuji :)
ReplyDelete