Krásnou adventní neděli. Už jste naladěni na vánoční atmosféru? Nebo k vám ještě nedorazila? U mě je to každý rok stejné, vždy si říkám, že příští rok začnu s přípravami na Vánoce mnohem dřív. Rok utekl, ani nevím jak a já opět teprve teď se vším začínám :).
To už se u mě trošku změnilo a oříšky mlsám během celého roku :). Mám je v kuchyni nasypané ve skleněných dózách a kdykoliv mám na něco chuť, jsou hned po ruce :). Někdy si říkám, že bych je měla raději schovat z mého dohledu. Stále je sklenice poloprázdná. Nejvíc chodím na kešu a makadamové oříšky. A jak to máte vy? Které patří mezi vaše nejoblíbenější?
Dnes jsem si připravila recept na mé oblíbené datlové kuličky. Výhoda je, že se nemusí dělat jen o Vánocích, ale kdykoliv chceme zdravě mlsat. Chtěla jsem je udělat co nejbarevnější, proto jsem na obalení zvolila i méně obvyklé ořechy a také mrazem sušené ovoce. Zelenou barvu jsem získala rozmixováním nesolených pistáciových jader a červenou rozmixováním mrazem sušených malin. Je to naše oblíbené ovoce a sladkou chuť datlové směsi příjemně osvěžily. Ostatní barvy a ingredience jsou už více klasické. Používala jsem strouhaný kokos, kakao a mleté vlašské ořechy. Každá barva datlové kuličky má jinou chuť. Tak která je ta nejlepší?
Na 35 kuliček budeme potřebovat:
- 20 datlí bez jader
- 100 g vlašských jader
- 100 g mandlí loupaných
- voda na zalití ořechů a datlí
- 50 g strouhaného kokosu
- dužina z vanilkového lusku
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce arašídového másla
Na obalení:
- 3 lžíce kakaa
- 4-5 lžic strouhaného kokosu
- 4-5 lžic pistáciových jader loupaných
- 4-5 lžic vlašských jader
- 4-5 lžic (20 g) lyofilizované/mrazem sušených malin
Mandle a ořechy, které budeme dávat do těsta vložíme do misky, zalijeme vodou a necháme 4 hodiny (nebo přes noc) namáčet. Potom je propláchneme a slijeme.
Datle vložíme do jiné misky, zalijeme teplou vodou a necháme 4 hodiny namáčet, aby změkly. Potom je slijeme.
Ořechy i datle postupně rozmixujeme, vložíme do větší mísy, přidáme ostatní ingredience a zpracujeme vláčné těsto.
Ořechy a mrazem sušené ovoce, které máme na obalení postupně rozmixujeme (ty už nenamáčíme). Ingredience na obalení si připravíme podle barev do mističek. Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v oříšcích, kakau, nebo sušeném ovoci. Záleží jen na vaší fantazii, jaké barvy si připravíte :).
Datlové kuličky skladujeme v lednici.
Celou nabídku ořechů a sušeného ovoce najdete na: Diana - Svět oříšků
Jakou barvu byste si vybrali? Zelenou, nebo červenou?
Přeji vám pohodovou vánoční atmosféru, a ať vám jde to pečení a všechny přípravy dobře od ruky!
Tak tohle je fakt nádherný!:)) už se těším až vyzkouším:)
ReplyDeleteDěkuji Neldo! Ať chutnají :)
DeleteJoo tak takové Vánoce bych si nechala líbit. Lehnout si jen tak k tomu našemu novému modernímu designovému krbu, dát nohy pod peřinu a jen se tak nezávazně válet a u toho papat ty tvoje vynikající Datlové kuličky. To bych mohla dělat věčně, jen co je pravda.
ReplyDelete