Krásný den vám přeji! Už asi týden mám v plánu vařit dýňovou polévku a konečně jsem se k tomu dostala. Polévku jsem se rozhodla dělat úplně jednoduchou. Dochutit si ji můžete trochou kysané smetany, nebo jogurtu. Záleží jen na vás!
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 malá dýně hokaido (cca 1kg)
- 1 cibule
- 2-3 mrkve
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- hrst nasekané petržele (nebo koriandru)
- 600 ml zeleninového vývaru
- sůl, čerstvě mletý pepř, chilli vločky
- 100 ml řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany/smetany/ořechového mléka)
Dýni omyjeme, rozčtvrtíme a vyjmeme jadřince. Hokaido dýni není potřeba zbavovat slupky. Pečením dobře změkne. Dýni nakrájíme
na menší kostky, vložíme do pekáče společně s nakrájenou cibulí, česnekem,
mrkví, petrželí, tymiánem a olivovým olejem. Směs dochutíme solí, pepřem a
promícháme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 25 minut do změknutí
dýně. Potom směs přesuneme do kastrolu, zalijeme vývarem, vaříme 15 minut.
Z polévky vyjmeme snítku tymiánu a rozmixujeme ji tyčovým mixerem. Pokud
je polévka moc hustá, přidejte vodu. Dochutíme solí, pepřem. Polévku můžeme servírovat s řeckým jogurtem, posypeme petrželkou (koriandrem) a chilli vločkami.
Dobrou chuť!
No comments
Post a Comment