Ahoj všichni! Milujete čokoládu? Umíte si představit, že byste ji sami vyráběli, vymýšleli různé její příchutě a přitom ji mohli ochutnávat, jak se vám zlíbí? Pak čtěte dál příběh o mladých podnikatelích, kteří žijí svůj čokoládový sen.
Minulý týden jsme si s Martinem udělali výlet do Brna za Filipem a Silvií, zakladateli čokoládové manufaktury Ajala Chocolate.
A proč jsme se vypravili zrovna za nimi?
V Elite Bloggers fandíme start-upům, každý měsíc jedna z blogerek představuje zajímavý projekt a já mám to štěstí, že vás mohu seznámit právě s majiteli jedné malé čokoládovny, kteří se do podnikání vrhli s láskou k výjimečné čokoládě.
Filip se Silvií nás už před vchodem do čokoládovny vřele přivítali a pak už jsme mohli jít téměř poslepu, přímo za vůní čokolády, která se linula až ven :). Ukázali nám celý proces výroby, ochutnávali jsme různé druhy jejich výborné čokolády a hodně se s nimi a jejich kolegyněmi nasmáli, protože se ukázalo, že při výrobě čokolády je prostě skvělá nálada.
Byli tak hodní, že mi poskytli rozhovor, tak pojďme rovnou na něj.
- Co vás vedlo k myšlence začít s vlastním podnikáním a proč zrovna čokoláda?
Silvia: Moje předešlá práce byla v medicíně, jako oční lékařka jsem lidem pomáhala vidět. Teď jim otevírám oči jiným způsobem. Také jsem byla již unavená z mantinelů, které mi vymezoval systém zdravotnictví a chyběla mi možnost tvořit. Navíc miluji čokoládu a mám možnost s ní začínat svůj pracovní den, to je už motivace jak se patří :-D
Silvia:
Rozhodnutí pustit se do vytváření Ajaly jako celku bylo trošku snadnější díky
tomu, že jsme měli něco našetřeno. Pro mně to byla velká změna, opustit poměrně
jistou práci a pustit se do nejistoty. Pozitivní zpětná vazba od lidí, že naše
čokoláda jim chutná a že oceňují o co se snažíme, to nám pomáhá zdolávat krok
po kroku všechny překážky.
- Čím je vaše čokoláda zvláštní a jedinečná?
Silvia: Intenzivní chuť naší čokolády zaměstná vaše chuťové buňky na dlouho a proto Vám tabulka vydrží mnohem déle, než u konvenční čokolády. Čokoláda vyrobená z výběrových kakaových bobů je zapomenutou superpotravinou a zdravým mlsáním. Můžete si ji dopřávat bez výčitek.
- Co vás na vašem projektu nejvíce baví?
Filip:
Všechno :) Mě baví hlavně ten procesu vzniku, když testujeme nové boby nebo
vytváříme novou příchuť, je to super kreativní a člověk vždycky objeví něco
nového.
Silvia: Baví
mně hledat nové chutě a kombinace, pořád se posouvat dopředu, vymýšlet. Také
mám velkou radost, když vidím, jak lidi roztají při vychutnávání si čtverečku
čokolády a pak s úsměvem sdílejí, co jim naše čokoláda připomněla.
Silvia: 100g
denně určitě a když testujeme nové chutě tak mnohem více. Nejradši mám teplou
čistou čokoládu (ideálně ještě z mlýnu :-D )
Cena
Vyrobit opravdu kvalitní čokoládu něco stojí. Produkty
menších výrobců, kteří si zakládají na tradičním způsobu výroby a na kvalitních
ingrediencích, většinou nenajdete v supermarketech, protože ty výrobce tlačí
spíše ke snižování ceny na úkor kvality. Kvalitní čokoládu seženete přibližně
od 80 do 150 Kč za tabulku.
Procenta ne.
Čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je
kvalitnější - to je jeden z největších čokoládových mýtů. Procenta totiž nutně
neznamenají objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty
v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla,
tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když
ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Navíc přidáváním kakaového másla se
čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější, ale ne chuťově zajímavější,
výraznější a k tomu v ní klesá podíl zdraví prospěšných látek.
Složení
K výrobě čokolády teoreticky potřebujete jen velmi
málo ingrediencí, ale o to více musíte hledět na jejich kvalitu. My například
používáme jen kakaové boby a sušenou třtinovou šťávu. Příliš dlouhý seznam
ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování. Dalším stupněm je pak přítomnost
dochucovadel, aromat a stabilizátorů, která vynahrazují nevalnou kvalitu bobů.
Tu se někdy výrobci snaží maskovat také vysokým obsahem cukru nebo právě
přidáváním dalšího kakaového másla, jak jsem řekl výše. Hlídejte si také, že
čokoláda je vyrobena opravdu z kakaových bobů (ne z již odděleného kakaového
másla a prášku). Někteří výrobci dokonce kakaové máslo částečně nahrazují
levnějšími rostlinnými tuky, například palmovým. Kvalitní čokoláda se také
obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci.
Výroba
O způsobu výroby čokolády se z etikety většinou moc
nedozvíte, přesto pokud vás opravdu zajímá, co jíte, neváhejte si tuto
informaci dohledat třeba na internetových stránkách výrobce. Ujistěte se, že
výrobce používá kakaové boby, které vyrostly bez průmyslových zásahů. Důležité
je také šetrné pražení, které zachová v bobech maximum jejich přirozené chuti a
zdraví prospěšných látek, i poctivé mletí. Několikadenním důkladným mletím
dosáhnete hladké tekuté hmoty, do které není třeba přidávat emulgátory, jako třeba
lecitin. Zkrátka, snažte se spíše vyhnout čokoládě, která:
- stojí méně než cca 80 korun za tabulku
- obsahuje rostlinné tuky, lecitin nebo příliš mnoho cukru
- seznam složení je příliš dlouhý a vyskytují se v něm složité názvy
- obsahuje jen malé procento kakaové sušiny např. 50% a méně
- Jak pracujete na propagaci vašeho projektu?
Silvia: ...a
když budeme stabilnější, tak bychom moc rádi lidem ukázali proces výroby čokolády, takže bychom si přáli
mít místo s otevřenou výrobou a případně i s kavárnou, kde bude možno posedět a
vychutnat si šálek čokolády, nebo ochutnat jinou čokoládovou dobrotu.
Silvia: Pustit se pouze do
projektu, kterému upřimně věří, protože jedině tak mu dají 100%, a pak s
rozumem krok po kroku zdolávat překážky a mít sami se sebou trpělivost. Když
lidi vidí nadšení pro dobrou věc a vytrvalost
v tom, co děláte, dříve nebo později to ocení.
Užili jsme si skvělé odpoledne s partou lidí, kteří svou práci dělají s nadšením a láskou k opravdové čokoládě. Ochutnávka čokolád neměla chybu, všechny byly vynikající a ještě k tomu krásně zabalené. Budeme ještě dlouho vzpomínat na náš čokoládový zážitek :). Takže my už jen můžeme popřát, ať se Filipovi a Silvii daří dál plnit své sny a čokoláda Ajala, ať všem chutná stejně tak, jako zachutnala nám!
AJALA chocolade najdete:
Web: http://www.ajala.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/ajalachocolate/
Instagram: @ajalachocolate
AJALA chocolade najdete:
Web: http://www.ajala.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/ajalachocolate/
Instagram: @ajalachocolate
Wow, moc se mi to líbí a držím palce! :)
ReplyDelete:) děkujeme, ano přesně, držíme palce!
DeleteJako by to byly fotky od nás :-) . Já také pracuji v čokoládovně a nesmírně mě to baví. Největší radost mám z toho, když k nám chodí zákazníci opakovaně, protože si naši čokoládu oblíbili :-) . Máme vlastní stroj na výrobu čokolády, takže děláme i různé čokoládové figurky :-) .
ReplyDeleteDobrý den, moc hezký článek fandím vám. chtěla bych se zeptat, máte nebo plánujete přidat do nabídky kakaové slupky? Děkuji Vaníčková
ReplyDelete