Sunday, April 9, 2017

Pomerančové kuře/Orange chicken

Dobré ráno, dnes vám přináším video na naše oblíbené pomerančové kuře. K tomuto voňavému jídlu se v naší rodině váže vzpomínka na cestování po Kalifornii. Tam jsme ho totiž objevili v místních fast foodech :) a stali se na něm závislí. Říkala jsem si, to přeci nemůže být těžké uvařit...no a pomerančové kuře už nějakou chvilku s úspěchem vaříme sami.
Na 2 porce:

  • 2 kuřeci prsa
  • 1 vejce
  • šťáva z 1,5 pomeranče + 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • slunečnicový olej na smažení
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 6-8 lžíc sojové omáčky Tamari
  • 2 lžíce mouky 
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžička najemno nakrájeného zázvoru 
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • 1-2 chilli papričky najemno nakrájené
  • 2-3 lžíce třtinového cukru, (podle chuti)
  • 1 dcl vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
příloha:
rýže basmati

na ozdobení:
2 plátky pomeranče

Rýži uvařte podle návodu na obalu.
Maso nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete, obalte v mouce a škrobu (1 lžíci škrobu ponechte na zahuštění omáčky). Přidejte vejce, sezamový olej a promíchejte.
Kuřecí kousky osmažte zprudka na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Spojené maso oddělujte. Opečené kousky přesuňte na papírový ubrousek, aby se osušily od přebytečného oleje.
Očistěte a nasekejte zázvor, česnek, chilli papričku a vymačkejte šťávu z pomerančů.
Na další pánvi rozehřejte olej, přidejte připravený zázvor, česnek, kůru z pomeranče a chilli papričku. Krátce smažte, asi 1 minutu, aby se česnek nepřipálil. 
Přidejte vymačkanou šťávu z pomerančů i s dužinou, vodu promíchanou se zbytkem škrobové moučky a promíchejte. Přidejte sójovou omáčku a třtinový cukr. (Je možné použít jiný druh sójové omáčky, jen počítejte s tím, že omáčka může získat jinou barvu a také chuť. Může být sladší, potom opatrně při dochucování s cukrem :).
Vařte do zhoustnutí, potom přihoďte maso a promíchejte, aby se jednotlivé kousky v omáčce obalily.
Podávejte s rýží a plátkem pomeranče.


Dobrou chuť!



Množství zázvoru, chilli, česneku a pomerančové kůry zvolte nejlépe podle vlastní chuti a oblíbenosti těchto ingrediencí :) Pokud vám omáčka nezhoustla, znovu rozmíchejte škrobovou moučku s trochou vody, vlijte do omáčky a provařte.

Share:

11 comments

  1. Moc díky za tenhle recept! Potřebovala jsem něco rychléhlo, co bych si mohla připravovat na oběd do práce a tohle je naprosto skvělá volba. Chutná to výborě! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, děkuji Ester, to jsem moc ráda!

      Delete
  2. Du har en flott blogg. Med BloggerContest.com er du en kandidat til å vinne med ditt nettsted eller blogg, markedsføre nettsiden din, vinne premier og kampanjer. Med støtte fra våre sponsorer via vi organiserer vår blogkonkurranse for første gang i 2017. Du kan lære mer om deltakelse fra vår nettside. Du kan bli med, programmene pågår.
    Takk for din interesse og støtte!


    Web: http://www.bloggercontest.com
    Mail: contact@bloggercontest.com
    PBX: +390694802050

    ReplyDelete
  3. Vynikající recept! Trošku mi ujela ruka s chilli, ale i tak luxusní! Řadím do svého kuchařského repertoáru 🌸😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katko, super :) to jsem tak ráda, že ti zachutnalo. U nás doma někdo radši ostřejší a někdo sladší :) Důležitý je, že si to každž vychytá podle svých chutí :)

      Delete
  4. mňam mňam výborné bolo :)

    ReplyDelete
  5. Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde se dá pořídit ta sojová omáčka Tamari? Dá se sehnat v nějakém supermarketu, nebo spíš zdravá výživa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, Tamari kupuji ve zdravé výživě. Můžeš použít i jinou, potom dej dyžtak pozor při dochucování, jiná sójovka může být sladší, tak bych dala méně cukru. Jinak celkově může omáčka získat světlejší barvu.

      Delete
  6. Perfektní! :-) Tento recept jsme si zamilovali, měla byste vydat kuchařku :-).

    ReplyDelete
  7. Place chicken mixture into a 13x9-inch baking pan and top with uncooked refrigerator biscuits. Bake 10 to 12 minutes, or until the biscuits are a deep brown color. Chicken Wholesale Suppliers

    ReplyDelete
  8. Něco takového bych si také dala, vždyť já vlastně můžu, nevím proč jsem si něco takového nedávno také neobjednala. Jsem si říkala že od té doby co jím kotvičník tak mám mnohem více energie. A využívám to stále naplno. Snažím se rozvíjet své podnikání a to mě dlouhodobě baví.

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig