Na 2 porce budeme potřebovat:
- 1 šálek quinoy
- 1 konzerva čočky (150 g)
- 1 cibule
- 2 mrkve (nakrájené na plátky)
- máslo ghí na smažení
- 1/4 hlávky brokolice (nakrájené na malé kousky)
- sůl, pepř, (1/2 lžičky sušeného koriandru, 1/2 lžíčky sušeného římského kmínu
- bylinky
- citronová štáva na zakápnutí pokrmu
tahini zálivka:
- 2 lžíce tahini pasty
- šťáva z 1/2 citronu
- 5 lžic vody
- 1 malý stroužek česneku
- sůl
Quinou v sítku propláchneme vroucí vodou. Vaříme v 2,5 násobném množství vody 15 minut a scedíme.
Na másle ghí opečeme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme mrkev, brokolici, dochutíme solí, pepřem, případně mletým koriandrem a římským kmínem, pokud máte rádi toto koření a necháme pár minut smažit, tak aby zelenina neztratila barvu a přitom mírně změkla a zůstala křupavá. Potom už jen vsypeme čočku z konzervy a necháme prohřát.
Ingredience na zálivku rozmixujeme.
Servírujte s quinoou, posypte čerstvými bylinkami (např. nasekanou hladkolistou petrželí, nebo čerstvým koriandrem), zakápněte citronovou šťávou.
Dobrou chuť!
Vyzkoušeno a výsledek byl až překvapivě dobrý! :-)
ReplyDeleteQuinoa a čočka je super kombinace. Když jsem dělal v gastronomii, tak to byl jeden z mých oblíbených receptů. Pak přišla lepší práce a gastro jsem opustil, ale chuť pro zdravou stravu mi zůstala i nadále. :) Nedělal jsem v klasické hospodě, ale spíše v menším bistru, kde jsme se zaměřovali na raw jídla a svačiny. :)
ReplyDelete