Tohle křehké a vláčné cukroví je u nás doma hodně oblíbené. Krém je odlehčený a cukru dávám co nejmenší množství, jemnou chuť dodají mleté ořechy. Přípravu tohoto cukroví nechte až na poslední chvíli, stačí ho dělat týden před Vánoci, aby se krém nezkazil.
na 45-50 ks budete potřebovat:
na těsto:
200 g másla
250 g polohrubé mouky
40 g cukru moučka
70 g mletých vlašských ořechů
3-4 lžíce kakaa
na náplň:
120 ml mléka
1 lžíce polohrubé mouky
60 g másla
30 g cukru moučka
1 lžíce vanilkového cukru
3 lžíce jemně mletých vlašských ořechů
Všechny suroviny si připravte předem na kuchyňskou linku, aby při přípravě těsta i náplně měly pokojovou teplotu.
Na vále zpracujte suroviny na těsto. Vytvořte bochánek, zabalte ho do kuchyňské folie a nechte v lednici nejméně 30 minut uležet.
Potom vyjměte a těsto plňte do formiček. pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 12 minut. Po mírném vychladnutí vyklepněte ořechy z formičky.
Do malého kastrůlku vlijte mléko a metličkou vmíchejte mouku. Za stálého míchání přiveďte k varu, povařte asi 2 min do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout. Kaši přesuňte do mísy, vyšlehejte ji se změklým máslem, cukrem a ořechy do krému. Před plněním ořechů, nechte krém v lednici vychladit.
Ořechy naplňte a uložte do lednice.
Krásné Vánoce!
Hezký den, zaujal mně tento recept, ale nemám formičky. Je možné těsto vyválet a vykrájet? :) Děkuji za odpověď.
ReplyDeleteMoje oblíbené dětské cukroví. :) Tohle a mandle v čokoládě! :) Musím ale říct, že je máte minimálně stejně tak pěkné, jako je mívala moje babičky, když je pekla. :) Ořechy nesměli na vánočním stole chybět a já dost často chodil na tajnačku do spíže. :)
ReplyDelete