Dýňových koláčů není nikdy dost. Tentokrát jsem ho zkusila vylepšit čokoládou a ukázalo se, že to nebyl špatný nápad. Dokonce ho ujídal i můj manžel a to už je co říct, takovým zdravějším věcem se zatím zdárně vyhýbá.
Na kulatou koláčovou formu budeme potřebovat:
- 1 200 g dýně hokaido (1 menší dýně)
- 1 lžíce olivového oleje
- 80 g kvalitní hořké čokolády 80%
- 120 g mascarpone
- 2 vejce
- 4 lžíce kokosového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky vanilkové pasty
Na ozdobu:
- řecký jogurt
- hrst pekanových ořechů
Korpus:
- 200 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
- 100 g studeného másla
- 4-5 lžic studené vody
Dýni omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jadřince,
potřeme ji olivovým olejem (i s kůrou) a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut do změknutí. Vydlabeme dužinu a přesuneme ji ještě pokud možno horkou do větší mísy, přidáme nalámanou čokoládu a směs vyšleháme.
Vznikne nám dýňovo-čokoládové pyré, které necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme korpus. Mouku a studené rozkrájené máslo
rozmixujeme, potom přidáme studenou vodu a opět mixujeme. Směs vyklopíme na
vál, rukama propracujeme těsto. Na vále s trochou
mouky vyválíme placku. Vložíme ji do menší kulaté koláčové formy o průměru 26
cm. Zbytek těsta z okrajů formy odstraníme. Vidličkou uděláme na více
místech na dně formy do těsta otvory (aby se těsto při pečení příliš
nenafouklo) a okraje těsta přimáčkneme k formě (tím okraje ozdobíme).
Korpus vložíme do trouby, pečeme na 200 °C 10 minut.
Potom dokončíme náplň. Do vychladlého čokoládovo-dýňového
pyré přidáme vejce, mascarpone, cukr, skořici, vanilkovou pastu, vyšleháme a
nalijeme na korpus. Pečeme v troubě na 180 °C 25 minut.
Koláč servírujeme s jogurtem a nasekanými pekanovými
ořechy.
Dobrou chuť!
Recept byl připraven pro Kosik.cz.
Prajem pekný deň, chcela by som sa spýtať či by som mohla použiť namiesto kokosoveho cukru iný, napr. trstinovy alebo med a ak hej, či sa mení množstvo. Koláč vyzerá chutne, určite plánujem skúsiť :)
ReplyDeleteAhoj, ano, můžeš kokosový cukr nahradit. Vhodný je třtinový cukr, stačí 3 lžíce. Kokosový cukr sladí méně. Tak ať ti chutná.
DeleteVčera večer jsem Váš recept vyzkoušela a je naprosto famozni! Děkuji :-)
ReplyDeleteMichaela
Míšo, to je skvělý že chutnal, děkuji za vzkaz :)
Delete