Tyhle lívance mi manžel chválil ještě pár dní po snědení posledního kousku. Vyplatí se vyšlehat z bílků sníh a zapracovat ho do těsta. Lívance jsou pak hebké a krásně nadýchané. Myslím, že je brzy zopakuji a nejlepší by bylo, kdyby mi je někdo připravil. To by chutnaly úplně nejvíc.
Na 10 ks budete potřebovat:- 130 g ricotty
- 100 ml mléka
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 1 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 2 lžíce citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 90 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- kokosový olej na smažení
- ricotta
- maliny
- pistáciové oříšky, nesolené
- javorový sirup
V míse smíchejte ricottu, mléko, žloutky, cukr, vanilku a citronovou šťávu s citronovou kůrou. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a vyšlehejte středně husté těsto. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou zapracujte do těsta. Vznikne krásně nadýchané těsto.
Rozehřejte pánev, přidejte pár kapek kokosového oleje a pomocí naběračky tvarujte lívance. Opékejte je asi 2 minuty na nízkou teplotu, dokud se na povrchu lívanců nezačnou tvořit bublinky. Pak je otočte a opečte z druhé strany dozlatova.
Podávejte s ricottou, pistáciovými ořechy, malinami a javorovým sirupem.
Dobrou chuť!
Recept byl připraven ve spolupráci s časopisem Story.
Tak to byly zatím nejlepší lívance, co jsem dělala ;) Děkuji za recept.
ReplyDelete