Saturday, November 10, 2018

Tvarohový koláč s křupavou drobenkou




Nedávno jsem byla na ochutnávce káv ve Starbucks a opět se mi potvrdilo, že patřím k milovníkům jemné kávy. Domluvili jsme se, že ke kávě Veranda Blend připravím dezert, který zvýrazní její lahodnou chuť s tóny kakaa a lehce praženými oříšky. Okamžitě jsem si představila ingredience, který by měl dezert obsahovat. Tímto vznikl koláč s máslovým korpusem, jemně nasládlým tvarohem a svěžími malinovými plody. Věřím že tuhle kombinaci si také oblíbíte. 


na kulatou koláčovou formu o průměru 25 cm

na těsto:
  • 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky 
  • 100 g hladké mouky + další mouka na vysypání formy
  • 125 g másla + další máslo na vymazání formy
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
na náplň:
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 3–4 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 vejce
  • 200 g čerstvých, nebo mražených malin, borůvek
na křupavou drobenku:
  • 40 g mandlových plátků
  • 30 g ovesných vloček
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 3 lžíce rýžového sirupu (medu)
Z mouky, másla, vejce a cukru zpracujte na vále těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 30 minut v chladničce odpočinout. Potom těsto vyválejte na pomoučněném vále na 5 mm vysoký plát. 
Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vložte do formy tak, aby okraje trochu přečnívaly. Odstraňte přebytečné těsto a okraj ozdobte vidličkou přitlačením k pečicí formě.
Tvarohy, citronovou štávu, javorový sirup a vejce promíchejte a nalijte na těsto. 
Mandlové plátky, ovesné vločky, kokosový olej, skořici, vanilku a rýžový sirup důkladně v prstech promíchejte. 
Povrch koláče ozdobte ovocem a posypejte křupavou drobenkou. Pečte při teplotě 170 °C (program horký vzduch) 40 minut dozlatova. 

 

Dobrou chuť!

Share:

5 comments

  1. Dnes jsem koláč pekla a byl naprosto výborný! Jen bych měla technickou otázku.. V surovinách je 1x tvaroh 250g, ale v popisu přípravy je napsáno "smícháme tvarohy". Má těch tvarohů být víc? Do formy té náplně bylo ve finále hrozně málo, ne že by to ubralo na kvalitě, ale zajímalo by mě jestli jsem udělala chybu já nebo je překlep v receptu. :) jinak měl koláč obrovský úspěch a určitě ho upeču znova!

    ReplyDelete
  2. Dobrý den, já myslím, že máte pravdu. Já jsem dávala dva a bylo to úplně akorát.
    Jinak koláč vnikající. Já jsem mouku nahradila kokosovou moukou a ovesnými vločkami a bylo bylo to super.

    ReplyDelete
  3. VÝBORNÝ KOLÁČ. ANI JSEM NEVĚŘILA, ŽE BUDE TAK DOBRÝ. DĚKUJI ZA VAŠI TVORBU.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A MNOŽSTVÍ TVAROHU JSEM DODRŽELA DLE RECEPTU. MĚLA JSEM I STEJNÉ ROZMĚRY FORMY. NA RECEPTU NENÍ POTŘEBA NIC MĚNIT. JAVOROVÝ SIRUP JSEM NEMĚLA, TAK JSEM HO NAHRADILA MEDEM.

      Delete
  4. Ještě nedávno jsem myslela, že takhle výborný koláč umí jen v https://www.vasepekarna.cz, kam si ho chodím pravidelně kupovat. Ale po tom co jsem zkusila ten od Vás, tak věřím, že ho dokážu udělat i doma. Já mám tedy ráda, když se s tím nemusím dělat. Ale až pojedu na nějakou návštěvu tak ho určitě zkusím zase udělat. Děkuji je vynikající.

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig