Sunday, November 11, 2018

Svatomartinská husa



Svátek svatého Martina slavíme doma celkem poctivě.  Nám se to doma hezky sešlo. Martin slaví svátek a já zase narozeniny :).  To už je pořádná příležitost se sejít s rodinou a oslavit svatého Martina jaksepatří. Přeju Vám krásné oslavy a výbornou hostinu!


pro 6 osob:
  • 1 x husa (4–5 kg)
  • sůl
  • kmín
  • voda na podlití dle potřeby
  • 1 jablko
bramborový knedlík:
  • 1,5 kg brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • 250 g pšeničné hrubé mouky
  • 200 g pšeničné hrubé krupice
zelí:
  • 1–2 sklenice červeného sterilované zelí
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce výpeku z husy
  • sůl
  • drcený kmín

Na pečení husy si vždy přivstanu, peču ji radši pomalu, postupně přidávám teplotu a dopékám ji pozvolna dozlatova. 

Postup:
Husu posypte solí a kmínem ze všech stran. Do dutiny břišní vložte jablko, otvor můžete špejlí, nebo párátkem spojit.  Křídla můžete spojit provázkem. Po upečení bude husa vypadat úhledněji :). 

Dejte jí do pekáče prsíčky dolů a trochu ji podlijte vodou. Pečte v zakrytém pekáči nejdříve na 130 °C asi 120 minut. Během pečení vidličkou propíchněte tučnější části kůže, aby se vypékalo sádlo.
Husu obraťte prsíčky nahoru, pečte dalších 120 minut pod pokličkou (nebo alobalem), odebírejte vypečené sádlo a průběžně s ním husu podle potřeby polévejte. 

Potom pokličku odkryjte, zvyšte teplotu na 160°C, pečte dozlatova dalších 45 minut. Na závěr zvyšte teplotu na 180 °C, pokračujte v pečení ještě 20 minut, aby získala křupavou kůrku. 
Po upečení husu vyndejte na prkýnko, zakryjte alobalem a nechte maso chvíli odpočinout. Výpek ze stěn pekáče seškrábněte dovnitř, zalijte troškou horkou vodou a chvíli povařte. Husu naporcujte a při servírování zalijte výpekem. (Husu můžete naporcovat také před závěrečným dopékáním).

zelí:
Cibuli nakrájejte, zpěňte ji na výpeku z husy, přidejte zelí, dochuťte solí, drceným kmínem a povařte 10–15 minut na mírném ohni.

bramborové knedlíky:
Brambory i se slupkou uvařte asi 20 minut doměkka (pozor, ať se nerozvaří), slijte je a nechte vychladnout. Brambory oloupejte, na vále nahrubo nastrouhejte. Takto nastrouhané získají po ukrojení rustikální vzhled. Přidejte sůl, hrubou mouku, hrubou krupici a vejce. Vypracujte těsto a připravte z něho asi 5 válečků, ihned je vhoďte je do kastrolu s vroucí vodou. Vařečkou knedlíky opatrně odlepte ode dna, v polovině vaření je otočte. Vařte 20 minut, poté naběrákem vyjměte, odložte na prkénko a ostrým nožem nakrájejte. (Pokud je hned neservíruju, odkrojím pouze jeden plátek, aby vyšla pára a také je tím zkontroluji, jestli jsou knedlíky uvařené.)



Dobrou chuť!

Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig