Svátek svatého Martina slavíme doma celkem poctivě. Nám se to doma hezky sešlo. Martin slaví svátek a já zase narozeniny :). To už je pořádná příležitost se sejít s rodinou a oslavit svatého Martina jaksepatří. Přeju Vám krásné oslavy a výbornou hostinu!
pro 6 osob:
- 1 x husa (4–5 kg)
- sůl
- kmín
- voda na podlití dle potřeby
- 1 jablko
bramborový knedlík:
- 1,5 kg brambor
- 2 vejce
- sůl
- 250 g pšeničné hrubé mouky
- 200 g pšeničné hrubé krupice
zelí:
- 1–2 sklenice červeného sterilované zelí
- 1 červená cibule
- 3 lžíce výpeku z husy
- sůl
- drcený kmín
Na pečení husy si vždy přivstanu, peču ji radši pomalu, postupně přidávám teplotu a dopékám ji pozvolna dozlatova.
Postup:
Husu posypte solí a kmínem ze všech stran. Do dutiny břišní vložte jablko, otvor můžete špejlí, nebo párátkem spojit. Křídla můžete spojit provázkem. Po upečení bude husa vypadat úhledněji :).
Dejte jí do pekáče prsíčky dolů a trochu ji podlijte vodou. Pečte v zakrytém pekáči nejdříve na 130 °C asi 120 minut. Během pečení vidličkou propíchněte tučnější části kůže, aby se vypékalo sádlo.
Husu obraťte prsíčky nahoru, pečte dalších 120 minut pod pokličkou (nebo alobalem), odebírejte vypečené sádlo a průběžně s ním husu podle potřeby polévejte.
Potom pokličku odkryjte, zvyšte teplotu na 160°C, pečte dozlatova dalších 45 minut. Na závěr zvyšte teplotu na 180 °C, pokračujte v pečení ještě 20 minut, aby získala křupavou kůrku.
Po upečení husu vyndejte na prkýnko, zakryjte alobalem a nechte maso chvíli odpočinout. Výpek ze stěn pekáče seškrábněte dovnitř, zalijte troškou horkou vodou a chvíli povařte. Husu naporcujte a při servírování zalijte výpekem. (Husu můžete naporcovat také před závěrečným dopékáním).
zelí:
Postup:
Husu posypte solí a kmínem ze všech stran. Do dutiny břišní vložte jablko, otvor můžete špejlí, nebo párátkem spojit. Křídla můžete spojit provázkem. Po upečení bude husa vypadat úhledněji :).
Dejte jí do pekáče prsíčky dolů a trochu ji podlijte vodou. Pečte v zakrytém pekáči nejdříve na 130 °C asi 120 minut. Během pečení vidličkou propíchněte tučnější části kůže, aby se vypékalo sádlo.
Husu obraťte prsíčky nahoru, pečte dalších 120 minut pod pokličkou (nebo alobalem), odebírejte vypečené sádlo a průběžně s ním husu podle potřeby polévejte.
Potom pokličku odkryjte, zvyšte teplotu na 160°C, pečte dozlatova dalších 45 minut. Na závěr zvyšte teplotu na 180 °C, pokračujte v pečení ještě 20 minut, aby získala křupavou kůrku.
Po upečení husu vyndejte na prkýnko, zakryjte alobalem a nechte maso chvíli odpočinout. Výpek ze stěn pekáče seškrábněte dovnitř, zalijte troškou horkou vodou a chvíli povařte. Husu naporcujte a při servírování zalijte výpekem. (Husu můžete naporcovat také před závěrečným dopékáním).
zelí:
Cibuli nakrájejte, zpěňte ji na výpeku z husy, přidejte zelí, dochuťte solí, drceným kmínem a povařte 10–15 minut na mírném ohni.
bramborové knedlíky:
Brambory i se slupkou uvařte asi 20 minut doměkka (pozor, ať se nerozvaří), slijte je a nechte vychladnout. Brambory oloupejte, na vále nahrubo nastrouhejte. Takto nastrouhané získají po ukrojení rustikální vzhled. Přidejte sůl, hrubou mouku, hrubou krupici a vejce. Vypracujte těsto a připravte z něho asi 5 válečků, ihned je vhoďte je do kastrolu s vroucí vodou. Vařečkou knedlíky opatrně odlepte ode dna, v polovině vaření je otočte. Vařte 20 minut, poté naběrákem vyjměte, odložte na prkénko a ostrým nožem nakrájejte. (Pokud je hned neservíruju, odkrojím pouze jeden plátek, aby vyšla pára a také je tím zkontroluji, jestli jsou knedlíky uvařené.)
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
No comments
Post a Comment