Wednesday, November 14, 2018

Dýňový krém



Dýňovou polévku připravuji pokaždé trochu jinak. Na blogu už najdete variantu jednoduché dýňové polévky s kořenovou zeleninou, ve které převládá její jemná chuť. Tu dnešní  jsem pro změnu zvýraznila trochou zázvoru a chilli vloček.  Jestli máte rádi pikantnější verzi této polévky, recept je tu pro Vás....

pro 4 osoby

1 menší dýně hokaido (1 300 g)
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
1 cm čerstvého zázvoru
600 ml zeleninového vývaru
sůl

na ozdobení:
chilli vločky
100 ml smetany (nebo kokosového mléka)
1 hrst dýňových semínek
chilli vločky
hrst čerstvého koriandru


Dýni omyjte, rozčtvrťte a vyjměte vláknitý vnitřek i se semínky. Dýni hokaido nemusíte zbavovat slupky, pečením změkne. Dýňové čtvrtky rozkrájejte na menší kousky, vložte je do pekáče vyloženého pečicím papírem a potřete jednou lžící olivového oleje. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut do zkaramelizování. 
Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek a zázvor. Ve vyšším kastrolu rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a zpěňte ji. Přihoďte česnek a zázvor. Chvíli zvolna restujte, přidejte upečené kousky dýně, zalijte vývarem a krátce ji povařte. Polévku rozmixujte na hladký krém, na závěr dochuťte solí. 
Nalijte do misek, přidejte smetanu, chilli vločky, dýňová semínka a čerstvý koriandr.

Dobrou chuť!

Recept byl připraven pro časopis Story.
Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig