
Dýňovou polévku připravuji pokaždé trochu jinak. Na blogu už najdete variantu jednoduché dýňové polévky s kořenovou zeleninou, ve které převládá její jemná chuť. Tu dnešní jsem pro změnu zvýraznila trochou zázvoru a chilli vloček. Jestli máte rádi pikantnější verzi této polévky, recept je tu pro Vás....
pro 4 osoby
1 menší dýně hokaido (1 300 g)
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
1 cm čerstvého zázvoru
600 ml zeleninového vývaru
sůl
na ozdobení:
chilli vločky
100 ml smetany (nebo kokosového mléka)
1 hrst dýňových semínek
chilli vločky
hrst čerstvého koriandru
Dýni omyjte, rozčtvrťte a vyjměte vláknitý vnitřek i se semínky. Dýni hokaido nemusíte zbavovat slupky, pečením změkne. Dýňové čtvrtky rozkrájejte na menší kousky, vložte je do pekáče vyloženého pečicím papírem a potřete jednou lžící olivového oleje. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut do zkaramelizování.
Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek a zázvor. Ve vyšším kastrolu rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a zpěňte ji. Přihoďte česnek a zázvor. Chvíli zvolna restujte, přidejte upečené kousky dýně, zalijte vývarem a krátce ji povařte. Polévku rozmixujte na hladký krém, na závěr dochuťte solí.
Nalijte do misek, přidejte smetanu, chilli vločky, dýňová semínka a čerstvý koriandr.
Dobrou chuť!
Recept byl připraven pro časopis Story.
No comments
Post a Comment