Jsem milovníkem kávy a už si ani neumím, nebo nechci představit jediný den bez ní. Mám ráda její vůni a chvilky pohody při jejím vychutnávání. Nedávno jsem na akci od Starbucks ochutnala různé druhy kávy a také jsme si ukázali, jak správně připravit french press.
Zaujala mě africká káva Kenya s výraznými tóny grapefruitu, černého rybízu a čokolády. Domluvili jsme se, že v rámci spolupráce připravím dezert, který zvýrazní její chuť.
na dortovou formu o průměru 22 cm:
- 100 g sušených datlí bez pecky
- 110 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 10 tobolek kardamomu
- 150 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- ½ lžičky mleté skořice
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 50 g kokosového oleje
- 1 lžička vanilkové pasty
- šťáva ze 2 pomerančů
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 pomeranče
Datle namočte na 30 minut do teplé vody. Potom je slijte, přidejte 3
lžíce (10 ml) čerstvé pomerančové
šťávy a rozmixujte na pastu.
Tobolky kardamomu vložte do hmoždíře,
roztlučte, slupky odstraňte a semínka
rozmačkejte.
V míse smíchejte suché ingredience: prosátou mouku, mleté mandle, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a drcený kardamom.
Žloutky oddělte od bílků. V jiné míse vyšlehejte žloutky, datlovou pastu, zbytek (100 ml) pomerančové šťávy, pomerančovou kůru, kokosový olej, vanilkovou pastu, nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte. Bílky vyšlehejte, přidejte do těsta a vařečkou opatrně vmíchejte.
Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte 20–25 minut při teplotě 170 °C (program horký vzduch). Před vyjmutím z trouby zapíchněte do středu dortu špejli. Pokud bude po vytažení čistá, máte hotovo, když se na ni těsto lepí, pečte dalších 5 minut.
Do malé pánve nalijte šťávu z pomerančů a javorový sirup, šťávu prohřívejte asi 10 minut,
zredukuje na sirup.
Vychladlý dort pokapejte částí
pomerančového sirupu.
Pomeranče na ozdobení nakrájejte na tenká kolečka, vložte do pánve se zbytkem sirupu a při mírné teplotě zahřejte z obou stran. Pomeranče změknou a
dobře se obalí v sirupu. Potom je položte na povrch dortu.
Servírujte s plátkem pomeranče.
Dobrou chuť!
Ahojky, ačkoli mám spoustu receptů od Vás ráda, tak tenhle nám doma vůbec nechutnal. Měl hořkou výraznou pachuť.
ReplyDelete