Saturday, October 13, 2018

Pomeračový dort s kardamomem



Jsem milovníkem kávy a už si ani neumím, nebo nechci představit jediný den bez ní. Mám ráda její vůni a chvilky pohody při jejím vychutnávání. Nedávno jsem na akci od Starbucks ochutnala různé druhy kávy a také jsme si ukázali, jak správně připravit french press.
Zaujala mě africká káva Kenya s výraznými tóny grapefruitu, černého rybízu a čokolády. Domluvili jsme se, že v rámci spolupráce připravím dezert, který zvýrazní její chuť.


na dortovou formu o průměru 22 cm:
  • 100 g sušených datlí bez pecky
  • 110 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 10 tobolek kardamomu
  • 150 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové ry
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkové pasty
 na pomerančový sirup:
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 3 lžíce javorového sirupu
 na ozdobení:
  • 2 pomeranče

Datle namočte na 30 minut do teplé vody. Potom je slijte, přidejte 3 lžíce (10 ml) čerstvé pomerančové šťávy a rozmixujte na pastu.

Tobolky kardamomu vložte do hmoždíře, roztlučte, slupky odstraňte a semínka rozmačkejte.


V míse smíchejte suché ingredience: prosátou mouku, mleté mandle, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a drcený kardamom.


Žloutky oddělte od bílků. V jiné míse vyšlehejte žloutky, datlovou pastu, zbytek (100 ml) pomerančové šťávy, pomerančovou kůru, kokosový olej, vanilkovou pastu, nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte. Bílky vyšlehejte, přidejte do těsta a vařečkou opatrně vmíchejte.


 

Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte 20–25 minut při teplotě 170 °C (program horký vzduch). Před vyjmutím z trouby zapíchněte do středu dortu špejli. Pokud bude po vytažení čistá, máte hotovo, když se na ni těsto lepí, pečte dalších 5 minut.  



Do malé pánve nalijte šťávu z pomerančů a javorový sirup, šťávu prohřívejte asi 10 minut, zredukuje na sirup.
Vychladlý dort pokapejte částí pomerančového sirupu. Pomeranče na ozdobení nakrájejte na tenká kolečka, vložte do pánve se zbytkem sirupu a při mírné teplotě zahřejte z obou stran. Pomeranče změknou a dobře se obalí v sirupu. Potom je položte na povrch dortu. 


Servírujte s plátkem pomeranče.
Dobrou chuť!

Share:

1 comment

  1. Ahojky, ačkoli mám spoustu receptů od Vás ráda, tak tenhle nám doma vůbec nechutnal. Měl hořkou výraznou pachuť.

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig