Tato kokosová dobrota může být podávána jako dezert, svačina, ale i snídaně. Exotické mango se s kokosovým mlékem krásně barevně i chuťově doplňuje. Napadá mě, že zajímavou podzimní variantou ke sladké rýži by mohly být také nakrájené čerstvé fíky.
pro 2 osoby
- 200 ml vody
- 5 lžic kulatozrnné rýže
- 2 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 1 hvězdička badyánu
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 200 ml kokosového mléka
- ½ zralého manga
- 1 lžíce lískových oříšků
- 1 lžíce kokosových lupínků
Do hrnce nalijte vodu, přidejte nepropláchnutou rýži, cukr, vanilku, badyán, skořici (trochu si ponechte na ozdobení) a špetku soli. Na mírném ohni zvolna vařte za stálého míchání 15 minut, aby se rýže nepřipálila. Voda se postupně vyvaří. Rýže začne díky koření krásně vonět. Vyjměte badyán, přidejte kokosové mléko a znovu vařte asi 10 minut. Rýže by měla být při vaření stále ponořená do kokosového mléka. Pokud je potřeba, přidejte ho. Jakmile bude rýže měkká a krémová, hrnec odstavte.
Mango rozpulte podél pecky a slupku oloupejte. Dužninu nakrájejte na kostky a rozmixujte ji na pyré. Na pánvi opražte nasekané lískové oříšky a po chvilce k nim přidejte kokosové lupínky. Kaši podávejte s mangovým pyré, posypte skořicí, praženými oříšky a kokosovými lupínky.
Dobrou chuť!
No comments
Post a Comment