Jo, kulajda, to je ta bílá s koprem a houbama:) často slýchám rozhovor někde v hospůdce. Kulajda pochází z jižních Čech a kyselo zase z Krkonoš. Lidé si tyto polévky často pletou. Já ne, protože kyselo moc nemusím. Můj favorit je kulajda. Nikdo jiný ji u nás doma nemá rád, takže si rovnou dopřeju slušnou porci a mám zase na rok klid. Jakou polévku máte raději, kulajdu, nebo kyselo?
Na 2 porce:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g žampionů
- sůl
- drcený kmín
- 300 g nových brambor + 2 brambory na zahuštění
- 300 ml vody
- 400 ml smetany 33% (může být i méně tučná)
- 1 bobkový list
- 2–3 lžíce jablečného octa (citron)
- svazek čerstvého kopru
- 2 vejce
V kastrolu nechte rozpustit máslo, přidejte olej a na mírném stupni restujte nakrájené žampiony dozlatova. Přidejte sůl, drcený kmín, zalijte vodou, přihoďte nakrájené brambory (nové brambory vařím i se slupkou) a bobkový list. Vařte 20 minut do změknutí brambor.
Nejdříve přidejte ocet a potom smetanu. Povařte ještě asi 10 minut. Pokud chcete polévku zahustit a zároveň se vyhnout mouce, můžete najemno nastrouhat 1–2 syrové oloupané brambory, přidat je do polévky a vařit do zhoustnutí.
Na závěr nasekejte kopr, přidejte ho do polévky a vypněte ohřev.
Polévku dochuťte solí, případně octem (citronem). Ocet by měl mít pokojovou teplotu, aby se polévky nesrazila.
Vejce rozklepněte každé zvlášť do šálků. V kastrolu přiveďte vodu k varu, potom ztlumte ohřev, vařečkou míchejte, dokud se uprostřed nevytvoří vír. Opatrně vlijte první vejce do středu víru. Vařte stále při sníženém stupni 3 minuty, bílek se zavine okolo žloutku. Děrovanou naběračkou vejce vyjměte a přidejte do misky s polévkou. Takto postupujte i s dalším vajíčem.
Dobrou chuť!
Rozhodně Kulajdu tu miluji už od dětství, ale bez hub, ty nám tam mamka nedávala :-)
ReplyDeleteI když to tak u většiny lidí není, já kopr doslova miluji a nemůžu si bez něj představit ani jeden týden. Většinou si tak musím dopřát alespoň kulajdu nebo koprovou omáčku. Právě ta se řadí mezi moje nejoblíbenější jídla, čehož si všiml i manžel, který ji pro mě vždy uvaří na výročí či jiné speciální události.
ReplyDelete