Tuesday, January 9, 2018

Čokoládové brownies s arašídovým máslem / Čokoládové cookies


Musím říct, že na tento dezert už jsem si dělala zálusk delší dobu. Hlavně tedy na tu jeho zdravější podobu. Nedávno jsem ho zkoušela, ale s výsledkem jsem nebyla ještě úplně spokojená. Toto je výsledek dalšího pokusu. Je výborný! Je krásně vláčný a není přeslazený. Když brownies druhý den nahřejete v mikrovlnce, čokoláda se opět trochu rozteče. Tento dezert má jen jednu nevýhodu. Je ho tak malé množství, že si ho budete šetřit! Výborně chutná i s bílým jogurtem, třeba ke snídani.

Na 8 kousků budeme potřebovat:

Jako odměrku jsem používala šálek o obsahu 200 ml.


  • 1/4 šálku ovesných vloček (35 g)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ šálku kakaa (20 g)
  • špetka soli
  • ½ šálku rozmixované dužiny jablka (100 g)
  • ½ šálku arašídového másla (110 g)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku nasekané hořké čokolády (40 g)
Troubu předehřejte na 180°C, nejlépe na funkci horní ohřev. 
Připravte si malou pečicí formu o velikosti 16x16 cm a vyložte ji pečícím papírem, pokud je to potřeba (Mám keramickou a tam to není třeba). 
Rozmixujte ovesné vločky do konzistence mouky a vsypte je do mísy. Přidejte jedlou sodu, kakao, špetku soli a promíchejte.
Jablko oloupejte, zbavte jadřinců a rozmixujte ho na pyré. (lze použít i koupenou přesnídávku: jablečnou, nebo jablečno-mangové pyré z dm-drogerie). Do mixeru k pyré přidejte také arašídové máslo, javorový sirup, kokosový cukr, vanilku a vejce. 
Znovu rozmixujte, směs vlijte do mísy se suchými ingrediencemi a metličkou (ve šlehači) důkladně promíchejte. 
Na závěr přidejte do směsi nalámanou čokoládu.
Přesuňte do formy, pečte 20 minut.

Postupové foto:








TIP: Brownies, nebo cookies?
Jestli se rozhodnete připravit cookies, z těsta na brownies lžičkou vrstvěte na plech vyložený pečícím papírem bochánky. Bude jich asi 10 ks. Pečte 10 minut na stejnou teplotu jako brownies. Je to velká dobrota!


Dobrou chuť!















Share:

9 comments

  1. Mňam, vypadá chutně! Musím zkusit tento recept.

    ReplyDelete
  2. Ohh tak to vypada vyborne! ��

    ReplyDelete
  3. Už jsem to vyzkoušela.Teď se mi moje brownies peče a voní to nááádherně. A chutná malinko po ořšcích (jo,to bych nebyla já, kdybych trošku neumírala). Skvělý recept, děkuju.❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, to jsem moc ráda, že chutnají :) právě jsem z těsta zkusila i cookies a je to taky velká dobrota :)

      Delete
  4. Vyzkoušela jsem je a hned z dvojité dávky. Ani ta nestačila, jak byly brownies vynikající. Lepší jsem neměla! A to jsem zkoušela i fazolvé brownies od vás, které byly taky bombastický, ale na tohle to nemá. Děkuji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, děkuji za výbornou zprávu, to jsi mi udělala radost. Taky jsou teď mým favoritem :)

      Delete
  5. Skvělý recept. Ráda bych se zeptala, jestli můžu něčím nahradit arašídové máslo?

    Děkuju za odpověd. :)

    ReplyDelete
  6. Moc dobré - zkusila jsem místo ovesných vloček dát pohankovou mouku a myslím, že hezky podpořila oříškový nádech :)

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig