Saturday, September 30, 2017

Pizza z quinoy


Krásný den všem, dnes tu najdete videorecept na pizzu! Ale na trochu jinou pizzu, na její zdravější verzi. Těsto je připravené z quinoy, superpotraviny, která obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny. Je přirozeně bezlepková a chutná výborně. Tak pojďme na to!


Pro 2 osoby budeme potřebovat:
3/4 šálku quinoy (140 g) + voda na zalití
1/4 šálku vody (50 ml)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřícího prášku (pro bezlepkáře: kypřicí prášek bez fosfátů)
1 lžíce olivového oleje
náplň:
šálek rajčatového pyré
1 větší rajče
200 g strouhaného sýra (mozzarella)
1 hrst čerstvé bazalky
čerstvě mletý pepř

Quinou zalijeme vodou tak, aby byla ponořená a necháme ji 8 hodin nabobtnat (nejlépe přes noc). Potom quinou v cedníku propláchneme a necháme okapat. Vložíme do mixéru, přidáme 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky soli a 1/4 šálku vody. Mixujeme dohladka.

Směs přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a vymazaný olivovým olejem. Těsto stěrkou rozetřeme a vytvarujeme do kulatého tvaru o průměru 23-25 cm/ cca 3 mm na výšku.

Pečeme na 220°C 15 minut, potom korpus obrátíme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut (Průběžně pizzu kontrolujte, aby se nespálila...)
Na těsto rozetřeme rajčatové pyré, nakrájené rajče, posypeme sýrem a znovu zapečeme 5-10 minut. Upečenou pizzu posypeme čerstvou bazalkou a mletým pepřem.

Dobrou chuť!

Share:

15 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Překvapilo mě, jak dobrá pizza se dá udělat z quinoy. Moc jsme si pochutnali, děkuju! :)

    ReplyDelete
  3. Dobry den, vcera jsem pizzu poprve zkousela a chutnala i manzelovi, a to je co rict. ;-) Chci se tedy zeptat. Je mozne udelat jen placky do zasoby, treba je zamrazit a vytahnout podle potreby? Dekuji a preji pekny den ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den, Andreo, to je skvělá zpráva, u nás doma také překvapivě chutná lidem, do kterých bych to neřekla :), manžel ji zatím ale ani neochutnal :).
      Zatím jsem placky do zásoby (do mrazáku) nezkoušela...ale mám zrovna quinou naloženou, tak to zkusím a dám sem vědět, jestli to jde. Myslím, že by to neměl být problém. Někdo si také peče placky s různým kořením a nahrazuje tím běžné pečivo...další varianta využití tohoto těsta.

      Delete
  4. Vyzkoušeno a moc mně a mojí mamce chutnalo. Určitě udělám znovu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, to jsem moc ráda, u nás je taky oblíbená :)

      Delete
  5. Super recept. díky. Do půlky jsem nedávala sůl ale datlovou pastu, trochu kokosu a upekla malá kolečka jako sušenky....

    ReplyDelete
  6. Evičko,
    tohle je naprosto dokonalý recept!A u nás doma už je to už hodně oblíbená večeře a děláme jí dost pravidelně :-) Moooooc děkuji !!
    ZUZ

    ReplyDelete
  7. Tak jsem ji taky dneska zkusil a předchozí recenze nelhaly. Byla fakt super. A zasytí víc než pizza z běžného tenkého těsta.

    ReplyDelete
  8. Dobry den.
    Nezkoušela jste to i z vařené quinoi? Přemýšlím, jak je to se stravitelnost a využitelnosti u nevarene. Každopádně uz namacim a vecer zkusim :-)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Recept je super. Olivový olej ale není vhodný pro vysoké teploty. ( Myslím, že maximum je 180 stupňů). Vysoké teploty při použití olivového oleje zapříčiní vznik nebezpečných trans mastných kyselin.

    Eliška

    ReplyDelete
  11. Výborná pizza! Jak to vypadalo divně, vonělo divně během přípravy, tak výsledek byl úžasnej! Děkuji za recept 😉

    ReplyDelete
  12. Vařila jsem tu pizzu podle vás, ale pak jsem dala na plech asi hodně oleje, protože jsem kompletně ucpala dřez/umyvadlo. Nevěděla jsem si s tím rady, až mně nakonec pomohl pouze instalatér. Kdybych neměla na někoho z okolí číslo, asi bych měla ucpané umyvadlo do doby než by přijel manžel z firemní cesty. Což byla pořádně dlouhá doba.

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig