Saturday, September 30, 2017

Pizza z quinoy


Krásný den všem, dnes tu najdete videorecept na pizzu! Ale na trochu jinou pizzu, na její zdravější verzi. Těsto je připravené z quinoy, superpotraviny, která obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny. Je přirozeně bezlepková a chutná výborně. Tak pojďme na to!


Pro 2 osoby budeme potřebovat:
3/4 šálku quinoy (140 g) + voda na zalití
1/4 šálku vody (50 ml)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřícího prášku (pro bezlepkáře: bezlepkového kypř.pr.)
1 lžíce olivového oleje
náplň:
šálek rajčatového pyré
1 větší rajče
200 g strouhaného sýra (mozzarella)
1 hrst čerstvé bazalky
čerstvě mletý pepř

Quinou zalijeme vodou tak, aby byla ponořená a necháme ji 8 hodin nabobtnat (nejlépe přes noc). Potom quinou v cedníku propláchneme a necháme okapat. Vložíme do mixéru, přidáme 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky soli a 1/4 šálku vody. Mixujeme dohladka.

Směs přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a vymazaný olivovým olejem. Těsto stěrkou rozetřeme a vytvarujeme do kulatého tvaru o průměru 23-25 cm/ cca 3 mm na výšku.

Pečeme na 220°C 15 minut, potom korpus obrátíme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut (Průběžně pizzu kontrolujte, aby se nespálila...)
Na těsto rozetřeme rajčatové pyré, nakrájené rajče, posypeme sýrem a znovu zapečeme 5-10 minut. Upečenou pizzu posypeme čerstvou bazalkou a mletým pepřem.

Dobrou chuť!

Share:

6 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Překvapilo mě, jak dobrá pizza se dá udělat z quinoy. Moc jsme si pochutnali, děkuju! :)

    ReplyDelete
  3. Dobry den, vcera jsem pizzu poprve zkousela a chutnala i manzelovi, a to je co rict. ;-) Chci se tedy zeptat. Je mozne udelat jen placky do zasoby, treba je zamrazit a vytahnout podle potreby? Dekuji a preji pekny den ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den, Andreo, to je skvělá zpráva, u nás doma také překvapivě chutná lidem, do kterých bych to neřekla :), manžel ji zatím ale ani neochutnal :).
      Zatím jsem placky do zásoby (do mrazáku) nezkoušela...ale mám zrovna quinou naloženou, tak to zkusím a dám sem vědět, jestli to jde. Myslím, že by to neměl být problém. Někdo si také peče placky s různým kořením a nahrazuje tím běžné pečivo...další varianta využití tohoto těsta.

      Delete
  4. Vyzkoušeno a moc mně a mojí mamce chutnalo. Určitě udělám znovu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, to jsem moc ráda, u nás je taky oblíbená :)

      Delete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig