Wednesday, July 12, 2017

Semínkové krekry/ Semínkové penízky


Jsem sice příznivcem semínkového chleba, ale často si ho nepeču, protože mi trošku vadí ta konzistence. Sním plátek, ale není to ono. Není to pro mě dost křupavé :) Nedávno jsem v jednom obchodě objevila takové semínkové kostky a stala se na nich docela závislá. Má to ale jeden háček, pořád na pultu nejsou a jsou docela drahé. Tak jsem si řekla, že si je upeču.....tak čtěte dál, koho to také láká....

Tak jsem se inspirovala a semínkové těsto jsem vložila do vymazané formy na muffiny. Výsledkem jsou propečené křupavé semínkové krekry.

Kdo tento speciální plech nemá, můžu doporučit zkusit na normální plech vyložit pečícím papírem a těsto na něj tak do poloviny plechu rozložit asi tak ve 2 cm vysoké vrstvě. Po upečení nakrájet. Můžete udělat i větší množství, oddělit směs a udělat si různé druhy. Dochutit podle vaší fantazie, chuti a toho, co máte doma.

Na 8 ks budeme potřebovat:
  • 50 g dýňových semínek 
  • 50 g slunečnicových semínek 
  • 30 g lněných semínek 
  • 10 g sezamových semínek 
  • 10 g chia semínek 
  • 3 PL psylia 
  • sůl, drcený kmín, rozmarýn, vše dle vaší chuti (mám ráda i pepř) 
  • 100 ml vody 
  • olivový olej na vymazání plechu na muffiny 
V misce smícháme semena, koření a psyllium. Postupně přidáváme vodu a mícháme. Potřebujeme získat vlhkou hustší konzistenci. Psyllium těsto při pečení hodně zpevní. Hmotu přeneste do vymazané formy na muffiny a lžící, nebo stěrkou přimáčkneme do formy, pečeme na 180 °C cca 30-40 minut do zezlátnutí.


A protože mám ráda hodně křupavou krekry, připravila jsem jejich další variantu.

Semínkové penízky

Na 2 plechy budeme potřebovat:
  • 50 g dýňových semínek 
  • 50 g slunečnicových semínek 
  • 1 hrst ořechů
  • 30 g lněných semínek 
  • 10 g sezamových semínek 
  • 10 g chia semínek 
  • 3 PL psylia 
  • sůl, drcený kmín, rozmarýn, vše dle vaší chuti (mám ráda i pepř) 
  • 100 ml vody 
  • 1 lžíce kokosového oleje
Do mixeru vložíme dýňová, slunečnicová semínka a ořechy. Rozmixujme na jemno. Přidáme lněná, sezamová a chia semínka, dále vodu, psylium, koření a kokosový olej. Několika pulsy opět promixujeme. Ze směsi tvoříme pomocí lžiček na plech vyložený pečícím papírem malé bochánky a prsty tvarujeme placičky. Můžeme si občas prsty namočit do vody, těsto se pak tolik nelepí. Placičky posypeme sezamovými semínky, pečeme na 180 °C přibližně 30 minut.

Dobrou chuť!

Určitě budu také zkoušet a přidávat do tohoto příspěvku různé varianty, které mě zaujmou. Napadají mě různé příchutě:

- sušená rajčata, bazalka

- ořechy

- parmazán, bylinky

- česnek

- chilli a jiné koření



Share:

3 comments

  1. krasny recept :) Cim muzu prosim nahradit psyllium? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuji moc, psylium tu směs dobře zpevní. Brzy budu dávat další recept ze lněných semínek, dělá se tenká placka na plech a celé to spojí voda, ve které semínka naboptnají. Jedině zkus nejdřív nechat lněná semínka a chia dát do misky, přidej tu vodu a nech aspoň 1 hodinu naboptnat, pak přidej ostatní semínka a další ingredience bez psylia a zkus to upect. Myslím, že by se to mohlo spojit také.

      Delete
  2. Jee děkuji za tak dlouhou odpověď, zkusím vyzkoušet. Ať se vám daří :)

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig