Oblíbené slané koláče... pohostíte jimi svou návštěvu, nebo si je jednoduše připravíte k večeři. Dnes tu pro vás mám jarní verzi se zeleným chřestem.
Na koláč o průměru formy 26 cm budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g celozrnné mouky jemné
- 100 g studeného másla
- 5 lžic studené vody
- 1/4 lžičkysoli
Na náplň:
- 300 g smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g nastrouhaného sýra (emental, cheddar, gouda)
- 200 g zeleného chřestu
- 200 g uzeného lososa
- sůl, čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového květu
Mouku + nakrájené studené máslo
rozmixujeme na drobenku, přidáme vodu, sůl a ještě jednou krátce mixujeme.
Těsto přesuneme na vál, zpracujeme do tvaru koule, zabalíme do fólie a vložíme
nejméně na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejeme na 190°C.
Vychlazené těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále a vložíme do koláčové formy
tak, aby okraje trochu přečnívaly. Formu
nevymazáváme, máslové těsto se nepřilepí.
Těsto
propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír a nasypeme přiměřené
množství fazolí, které nám zajistí, aby se při pečení těsto nenafouklo. Vložíme
do trouby, pečeme 10 minut. Poté vyjmeme, sundáme pečící papír s fazolemi
a pokračujeme v pečení těsta ještě dalších 5 minut.
Na předpečené těsto položíme kousky uzeného
lososa.
Smícháme ingredience na náplň, nalijeme na těsto
s lososem a poklademe čerstvým zeleným chřestem (Ten jen krátce spařím vroucí vodou z rychlovarné konvice a odkrojím dřevnaté konce).
Snížíme teplotu na 160°C , pečeme asi 40 - 50 minut
do zlatova.
Necháme ve formě zchladnout a podáváme.
Dobrou chuť!
- recept byl připraven pro Kolonial.cz
No comments
Post a Comment