Tuesday, February 21, 2017

Kachní prsa se švestkovou omáčkou



Jestli chcete překvapit, nebo potěšit rodinu a své blízké, připravte kachní prsa :) Kachnu totiž miluje téměř každý, a přitom kachní prsa jsou velmi jednoduchá na přípravu. Jen spousty masa bez kosti, lehce narůžovělého (nebo jak, kdo rád) s vaší oblíbenou přílohou...nikdy nešlápnete vedle :)
Pro 2 osoby budeme potřebovat:
  • kachní prsa (vykoštěné) 2 kusy
  • svazek tymiánu
  • 2 lžíce másla ghí
  • sůl, drcený pepř
  • 1,5 kg brambor
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 bobkový list
Švestková omáčka:
  • 200 g sušených švestek
  • 2 jablka
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 ks badyánu
Příloha: bramborová kaše

Brambory oloupeme, nakrájíme, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme v hrnci 20 minut do změknutí. V mikrovlnné troubě ohřejeme hrnek mléka, přidáme k vařeným bramborám společně s máslem a s pomocí šlehače připravíme kaši.



Švestky a jablka nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrůlku, přidáme skořici, badyán, špetku soli, 300 ml vody a vaříme 15 minut bez pokličky. Poté rozmixujeme. Hotovou omáčku můžeme 
zakápnout olivovým olejem, nebo přidáme výpek z upečené kachny a povaříme.


Předehřejeme troubu na 190 °C. Kachní prsa omyjeme, osušíme, nožem nařežeme kůži na prsíčkách do tvaru mřížky. Potřeme solí a čerstvě mletým pepřem. Rozpálíme nepřilnavou pánev, maso na ni položíme kůží dolů bez přidání oleje. Opékáme 5 minut, pak maso otočíme a pečeme další 3-4 minuty i z druhé strany. Do pánve přidáme snítky tymiánu a 2 lžíce másla ghí. Počkáme, než se máslo rozpustí a obsah pánve přesuneme do menšího pekáče. Pečeme 10-20 minut, podle toho, jak chceme mít kachní prsa propečená. Upečená prsa vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat. Maso bude křehké a narůžovělé.

Prsíčka podáváme nakrájená na tenké plátky.

Dobrou chuť!

- recept byl připraven pro Kolonial.cz
Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig