Jestli chcete překvapit, nebo potěšit rodinu a své blízké, připravte kachní prsa :) Kachnu totiž miluje téměř každý, a přitom kachní prsa jsou velmi jednoduchá na přípravu. Jen spousty masa bez kosti, lehce narůžovělého (nebo jak, kdo rád) s vaší oblíbenou přílohou...nikdy nešlápnete vedle :)
Pro 2 osoby budeme potřebovat:
- kachní prsa (vykoštěné) 2 kusy
- svazek tymiánu
- 2 lžíce másla ghí
- sůl, drcený pepř
- 1,5 kg brambor
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 200 g sušených švestek
- 2 jablka
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 ks badyánu
Brambory oloupeme, nakrájíme, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme v hrnci 20 minut do změknutí. V mikrovlnné troubě ohřejeme hrnek mléka, přidáme k vařeným bramborám společně s máslem a s pomocí šlehače připravíme kaši.
Švestky a jablka nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrůlku, přidáme skořici, badyán, špetku soli, 300 ml vody a vaříme 15 minut bez pokličky. Poté rozmixujeme. Hotovou omáčku můžeme
zakápnout olivovým olejem, nebo přidáme výpek z upečené kachny a povaříme.
Předehřejeme troubu na 190 °C. Kachní prsa omyjeme, osušíme, nožem nařežeme kůži na prsíčkách do tvaru mřížky. Potřeme solí a čerstvě mletým pepřem. Rozpálíme nepřilnavou pánev, maso na ni položíme kůží dolů bez přidání oleje. Opékáme 5 minut, pak maso otočíme a pečeme další 3-4 minuty i z druhé strany. Do pánve přidáme snítky tymiánu a 2 lžíce másla ghí. Počkáme, než se máslo rozpustí a obsah pánve přesuneme do menšího pekáče. Pečeme 10-20 minut, podle toho, jak chceme mít kachní prsa propečená. Upečená prsa vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat. Maso bude křehké a narůžovělé.
Prsíčka podáváme nakrájená na tenké plátky.
Dobrou chuť!
- recept byl připraven pro Kolonial.cz
- recept byl připraven pro Kolonial.cz
No comments
Post a Comment