"NETRADIČNĚ TRADIČNĚ"
Staročeská specialita z hub a krup se podává většinou jako polední jídlo na Štědrý den a my ji také s úspěchem zkusily a zařadíme určitě i příště na naši štědrovečerní tabuli.
Staročeská specialita z hub a krup se podává většinou jako polední jídlo na Štědrý den a my ji také s úspěchem zkusily a zařadíme určitě i příště na naši štědrovečerní tabuli.
pro 5 osob budeme potřebovat:
- 300 g ječných krupek – velkých
- 200 g mražených hřibů (sušených)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku – utřené
- sůl, pepř, drcený kmín
- hrst nasekané čerstvé petržele
- 3 lžíce sušené majoránky
- ¾ l vody
- 2- 3 lžíce sádla (máslo)
- 2 lžíce másla
- olivový olej
Kroupy propláchneme ve studené vodě,
necháme okapat. Ve větší pánvi rozehřejeme sádlo a kroupy na
něm opražíme. Zalijeme vodou tak, aby byly kroupy ponořené, osolíme, přiklopíme
poklicí, vaříme za občasného míchání (podlévání vodou) 30 minut do měkka. Na
jiné pánvi na másle osmažíme houby (pokud máme sušené, předem je namočíme a vymačkáme přebytečnou vodu) , které osolíme, opepříme a posypeme drceným
kmínem. Houby přidáme ke kroupám, přidáme česnek, petržel a majoránku. Směs
přendáme do pekáče, na povrch položíme kousky másla, zapékáme na 180 °C cca 30
minut.
Pozn. na opražení krupek je možné místo
másla ghí použít sádlo.
Dobrou chuť!
- recept byl připraven pro Kolonial.cz
- recept byl připraven pro Kolonial.cz
No comments
Post a Comment