Sunday, January 22, 2017

Vánočka


Vánoce si doma neumíme představit bez tradiční vánočky podle "našeho dědy". Každý rok jich dělal na Vánoce hned několik. Naučil nás ji milovat a také nikdy nezapomenu na den, kdy jsme je spolu tvořili a já si dělala cenné poznámky do svého bloku. Z tohoto množství surovin připravíte buď jednu opravdu velkou vánočku, nebo dvě menší. Ty dělám pouze dvoupatrové.


Budeme potřebovat:
  • 1 kg hladké mouky 
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 260 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • hrst brusinek (nebo rozinek)
  • 50 ml rumu nebo amaretta (mandlový likér)
  • 50 g loupaných mandlí (vlašských ořechů) + 
  • 1 vejce na potření vánočky
  • 1 hrst mandlových plátků na ozdobení
  • 6 špejlí na podporu vánočky při pečení

Do hrnku vlijeme vlažné mléko (400 ml), přidáme lžíci cukru krupice a rozdrobíme kostičku droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Brusinky zalijeme amarettem (rumem).

Do mísy vložíme 700 g mouky, špetku soli, cukr moučka, vanilkový cukr, citronovou kuru, nakrájené změklé máslo, vejce,  kvásek a v robotu, nebo ručně s vařečkou mícháme těsto. Postupně přidáváme mouku (podle potřeby, nemusíme spotřebovat celé 1 kg). Těsto má být vláčné, ale nemělo by se přichytávat na stěny mísy.  Když je zpracované, v míse ho lehce posypeme moukou, zakryjeme čistou utěrkou (ještě lépe kuchyňskou fólií, pak těsto neoschne) a necháme v teple kynout 2 hodiny. 

Po vykynutí na vále znovu těsto hněteme s trochou mouky, slijeme rozinky, nasekáme loupané mandle a zapracujeme do bochánku. Ten opět poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou (nefo fólií) a necháme ještě cca 45–60 minut kynout.

Těsto rozdělíme na 8 částí, ze kterých postupně tvoříme válečky. 

Základní část pleteme ze čtyř válečků. Připravíme si dvě dvojice vedle sebe. Začneme zaplétat z levé strany. Nejprve přeložíme levé válečky přes pravé a ve středu pravý přes levý. Tento postup opakujeme.  Vánočku otočíme a dopleteme stejným způsobem volné konce válečků. 

Střední část pleteme ze tří válečků. Překládáme levý přes střední a pravý přes střední (jako klasický cop). 

Poslední díl těsta rozdělíme na dvě části. Zpracujeme je na válečky a jednoduše spleteme. 

Jednotlivé části začneme skládat na plech vyložený pečícím papírem na sebe, konce vždy pevně upevníme pod základní část vánočky a použijeme pár vhodně dlouhých špejlí, které zapíchneme z boční strany vánočky pro lepší podporu, aby při pečení neztratila svůj tvar. 

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, pečeme na 160 °C asi 55–60 minut. V průběhu pečení vánočku potíráme rozšlehaným vejcem. Prvních 30 minut neotevírejte troubu, aby se vánočka nesrazila.

Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je opravdu vánočka propečená a těsto se na špejli nelepí.


Dobrou chuť!

- recept byl připraven pro Kolonial.cz

Share:

14 comments

  1. včera jsem ji zkoušela upéct a je moc dobrá, příští rok to musím ještě trochu vychytat a bude dokonalá :D

    ReplyDelete
  2. Vánočka je opravdu veliká. Rozjzjela se mi po celé troubě. :D Ale vypadá skvěle, určitě bude i skvěle chutnat!

    ReplyDelete
  3. Chystám se na ni hned zítra, chtěla bych se zeptat jestli jste zkoušela i ze špaldové mouky? Koupila jsem ji dneska v Lidlu a nevím co s ní, tak mě napadlo jestli by nešla vánočka. Děkuju za odpověď

    ReplyDelete
  4. Výborná, díky za recept. Dělala jsem 0,75 dávky, to vydalo na jednu středně velkou :)

    ReplyDelete
  5. Já přidávám jeste muškátový květ a tlučený anyz.

    ReplyDelete
  6. Dobrý deň, prosím vás, koľko masla ide do receptu? 200g alebo 250g? Ďakujem ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Katko, už jsi si určitě poradila, je to 250 g, už jsem to upřesnila :), děkuju.

      Delete
  7. Nevím, co jsem udělala špatně, ale vůbec se mi nepovedla, mám 2 nejasnosti, píšete v surovinách, že tam jde 1 lžíce cukru krupice, ale pak najednou jde do kvasku jedna lžička? Těch 400ml mléka mám použít už na ten kvasek nebo jak? Vzdy jsem dělala kvasek ze 100ml mléka, 1 lžíce cukru a 1 lžíce mozky, tady mouku nemáte zmíněnou. Neberte to špatně, recept je určitě fajn, jen chci pro příště zjistit, kde jsem se sekla. Moc mi to nenakynulo a druhý drn byla jak kámen. Díky za odpověď

    ReplyDelete
  8. Je výborná. Pekla jsem už loni, pak na velikonoce a letos už je v troubě zas ❤️ Akorát pro 2 peču jenom z poloviční dávky �� Díky!

    ReplyDelete
  9. Vánočku jsem pekla minulý rok 2x a letos zase, je nejlepší 🧡

    ReplyDelete
  10. To letos asi budu muset vyzkoušet. Díky za recept. Vánočku už jsem párkrát zkoušela dělat, ale nikdy se mi moc nepovedla. Teď si tak ale říkám, že až se do toho pustím, tak bych mohla využít mého hnětače těsta který jsem dostala k narozeninám. Moc ho nepoužívám, ale na těsto na vánočku by se mohl hodit.

    ReplyDelete
  11. Já už se na vánočku hrozně těším. :) Letos jsem si pořídila nové tuky, tak doufám, že bude pěkně vláčná a přesně taková, jakou dělala naše babička. :) Manželovi udělám jeho vlastní, ten chce, aby byla navrchu trochu připálená. Pro mě je to pak nahořklé, tak mi to nechutná, ale on je schopný ji sníst na posezení. :D

    ReplyDelete
  12. Každý rok vánočku kupuji. Letos jsem se ale rozhodla, že zkusím upéct i svojí. Miluji recepty z tohoto webu a i z knížky. Proto jsem volila recept odsud. Musím říct, že se vánočka povedla a byla moc dobrá. Zmizela do dvou dnů. Trošku se mi rozjela, ale chuťově byla vážně výborná. Recept tedy doporučuji a příští rok upeču rovnou dvě.

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig