Sunday, January 22, 2017

Vánočka


Vánoce si doma neumíme představit bez tradiční vánočky podle "našeho dědy". Každý rok jich dělal na Vánoce hned několik. Naučil nás ji milovat a také nikdy nezapomenu na den, kdy jsme je spolu tvořili a já si dělala cenné poznámky do svého bloku.


Budeme potřebovat:
  • 1 kg hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 hera
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g cukru moučka
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 lžička vanilkové esence
  • hrst brusinek
  • 1 dcl mandlový likér – amaretto  (nebo rum)
  • 1 vejce - na pomazání 
  • 5 dkg loupaných mandlí


Do hrnku vlijeme mléko, přidáme lžičku cukru krupice a rozdrobíme kostičku droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Brusinky zalijeme amarettem (rumem).

Do mísy vložíme asi 700 g mouky, špetku soli, cukr moučka, vanilkový cukr, nakrájenou heru, 2 vejce, vanilkovou esenci, kvásek a v robotu, nebo ručně s vařečkou vymícháme těsto. Postupně přidáváme mouku (podle potřeby, nemusíme spotřebovat celou). Těsto má být vláčné, ale nemělo by se přichytávat na stěny mísy.  Když je zpracované, lehce povrch posypeme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout 2 hodiny. 

Po vykynutí na vále znovu těsto hněteme s trochou mouky, slijeme rozinky, nasekáme oloupané mandle a zapracujeme je do těsta.  Těsto rozdělíme na devět částí, ze kterých tvoříme válečky. Postupně upleteme ze čtyř válečků spodní část, položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potom upleteme ze tří válečků střední část a nakonec ze dvou vrchní část vánočky. Skládáme na sebe. Celou vánočku necháme znovu kynout (už na plechu vyloženém pečicím papírem) dalších 30 min, potom potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme na 160 °C asi 70 minut. V průběhu pečení vánočku potíráme rozšlehaným vejcem. 

Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je opravdu vánočka propečená a těsto se na špejli nelepí.


Dobrou chuť!

- recept byl připraven pro Kolonial.cz

Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig