Sunday, January 22, 2017

Vánočka


Vánoce si doma neumíme představit bez tradiční vánočky podle "našeho dědy". Každý rok jich dělal na Vánoce hned několik. Naučil nás ji milovat a také nikdy nezapomenu na den, kdy jsme je spolu tvořili a já si dělala cenné poznámky do svého bloku.


Budeme potřebovat:
  • 1 kg hladké mouky 
  • špetka soli
  • 1 máslo
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 250 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření vánočky
  • hrst brusinek (rozinek)
  • 1 dcl mandlový likér – amaretto  (nebo rum)
  • 5 dkg loupaných mandlí (vlašské ořechy)
  • 6 špejlí na podporu vánočky při pečení

Do hrnku vlijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru krupice a rozdrobíme kostičku droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Brusinky zalijeme amarettem (rumem).

Do mísy vložíme 700 g mouky, špetku soli, cukr moučka, vanilkový cukr, citronovou kuru,nakrájené máslo, vejce,  kvásek a v robotu, nebo ručně s vařečkou mícháme těsto. Postupně přidáváme mouku (podle potřeby, nemusíme spotřebovat celou). Těsto má být vláčné, ale nemělo by se přichytávat na stěny mísy.  Když je zpracované, v míse ho lehce posypeme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout 2 hodiny. 

Po vykynutí na vále znovu těsto hněteme s trochou mouky, slijeme rozinky, nasekáme loupané mandle a zapracujeme do bochánku. Ten opět poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout.

Těsto rozdělíme na 8 částí, ze kterých postupně tvoříme válečky. 

Základní část pleteme ze čtyř válečků. Připravíme si dvě dvojice vedle sebe. Začneme zaplétat z levé strany. Nejprve přeložíme levé válečky přes pravé a ve středu pravý přes levý. Tento postup opakujeme.  Vánočku otočíme a dopleteme stejným způsobem volné konce válečků. 

Střední část pleteme ze tří válečků. Překládáme levý přes střední a pravý přes střední (jako klasický cop). 

Poslední díl těsta rozdělíme na dvě části. Zpracujeme je na válečky a jednoduše spleteme. 

Jednotlivé části začneme skládat na plech vyložený pečícím papírem na sebe, konce vždy pevně upevníme pod základní část vánočky a použijeme pár vhodně dlouhých špejlí, které zapíchneme z boční strany vánočky pro lepší podporu, aby při pečení neztratila svůj tvar. 

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme na 160 °C asi 60-70 minut. V průběhu pečení vánočku potíráme rozšlehaným vejcem. 

Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je opravdu vánočka propečená a těsto se na špejli nelepí.


Dobrou chuť!

- recept byl připraven pro Kolonial.cz

Share:

2 comments

  1. včera jsem ji zkoušela upéct a je moc dobrá, příští rok to musím ještě trochu vychytat a bude dokonalá :D

    ReplyDelete
  2. Vánočka je opravdu veliká. Rozjzjela se mi po celé troubě. :D Ale vypadá skvěle, určitě bude i skvěle chutnat!

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig