Vánoce si doma neumíme představit bez tradiční vánočky podle "našeho dědy". Každý rok jich dělal na Vánoce hned několik. Naučil nás ji milovat a také nikdy nezapomenu na den, kdy jsme je spolu tvořili a já si dělala cenné poznámky do svého bloku. Z tohoto množství surovin připravíte buď jednu opravdu velkou vánočku, nebo dvě menší. Ty dělám pouze dvoupatrové.
Budeme potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- špetka soli
- 250 g másla
- 1 kostka droždí (42g)
- 1 lžíce cukru krupice
- 400 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 260 g cukru moučka
- 2 vejce
- 1 vejce na potření vánočky
- hrst brusinek (nebo rozinek)
- 1 dcl mandlový likér – amaretto (nebo rum)
- 5 dkg loupaných mandlí (vlašské ořechy)
- 6 špejlí na podporu vánočky při pečení
Do hrnku vlijeme vlažné mléko, přidáme lžičku
cukru krupice a rozdrobíme kostičku droždí. Na teplém místě necháme vzejít
kvásek. Brusinky zalijeme amarettem (rumem).
Do mísy vložíme 700 g mouky, špetku
soli, cukr moučka, vanilkový cukr, citronovou kuru, nakrájené změklé máslo, vejce, kvásek a v robotu, nebo ručně s vařečkou mícháme těsto. Postupně přidáváme mouku
(podle potřeby, nemusíme spotřebovat celé 1 kg). Těsto má být vláčné, ale nemělo by
se přichytávat na stěny mísy. Když je zpracované, v míse ho lehce posypeme
moukou, zakryjeme čistou utěrkou (ještě lépe kuchyňskou fólií, pak těsto neoschne) a necháme v teple kynout 2 hodiny.
Po vykynutí na vále znovu těsto hněteme s
trochou mouky, slijeme rozinky, nasekáme loupané mandle a zapracujeme do bochánku. Ten opět poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou (nefo fólií) a necháme ještě cca 45–60 minut kynout.
Těsto rozdělíme na 8 částí, ze kterých postupně tvoříme válečky.
Základní část pleteme ze čtyř válečků. Připravíme si dvě dvojice vedle sebe. Začneme zaplétat z levé strany. Nejprve přeložíme levé válečky přes pravé a ve středu pravý přes levý. Tento postup opakujeme. Vánočku otočíme a dopleteme stejným způsobem volné konce válečků.
Střední část pleteme ze tří válečků. Překládáme levý přes střední a pravý přes střední (jako klasický cop).
Poslední díl těsta rozdělíme na dvě části. Zpracujeme je na válečky a jednoduše spleteme.
Jednotlivé části začneme skládat na plech vyložený pečícím papírem na sebe, konce vždy pevně upevníme pod základní část vánočky a použijeme pár vhodně dlouhých špejlí, které zapíchneme z boční strany vánočky pro lepší podporu, aby při pečení neztratila svůj tvar.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme na 160 °C asi 55–60 minut. V průběhu pečení vánočku potíráme rozšlehaným vejcem.
Těsto rozdělíme na 8 částí, ze kterých postupně tvoříme válečky.
Základní část pleteme ze čtyř válečků. Připravíme si dvě dvojice vedle sebe. Začneme zaplétat z levé strany. Nejprve přeložíme levé válečky přes pravé a ve středu pravý přes levý. Tento postup opakujeme. Vánočku otočíme a dopleteme stejným způsobem volné konce válečků.
Střední část pleteme ze tří válečků. Překládáme levý přes střední a pravý přes střední (jako klasický cop).
Poslední díl těsta rozdělíme na dvě části. Zpracujeme je na válečky a jednoduše spleteme.
Jednotlivé části začneme skládat na plech vyložený pečícím papírem na sebe, konce vždy pevně upevníme pod základní část vánočky a použijeme pár vhodně dlouhých špejlí, které zapíchneme z boční strany vánočky pro lepší podporu, aby při pečení neztratila svůj tvar.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme na 160 °C asi 55–60 minut. V průběhu pečení vánočku potíráme rozšlehaným vejcem.
Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je
opravdu vánočka propečená a těsto se na špejli nelepí.
včera jsem ji zkoušela upéct a je moc dobrá, příští rok to musím ještě trochu vychytat a bude dokonalá :D
ReplyDeleteVánočka je opravdu veliká. Rozjzjela se mi po celé troubě. :D Ale vypadá skvěle, určitě bude i skvěle chutnat!
ReplyDeleteChystám se na ni hned zítra, chtěla bych se zeptat jestli jste zkoušela i ze špaldové mouky? Koupila jsem ji dneska v Lidlu a nevím co s ní, tak mě napadlo jestli by nešla vánočka. Děkuju za odpověď
ReplyDeleteVýborná, díky za recept. Dělala jsem 0,75 dávky, to vydalo na jednu středně velkou :)
ReplyDeleteJá přidávám jeste muškátový květ a tlučený anyz.
ReplyDeleteDobrý deň, prosím vás, koľko masla ide do receptu? 200g alebo 250g? Ďakujem ��
ReplyDeleteAhoj Katko, už jsi si určitě poradila, je to 250 g, už jsem to upřesnila :), děkuju.
DeleteNevím, co jsem udělala špatně, ale vůbec se mi nepovedla, mám 2 nejasnosti, píšete v surovinách, že tam jde 1 lžíce cukru krupice, ale pak najednou jde do kvasku jedna lžička? Těch 400ml mléka mám použít už na ten kvasek nebo jak? Vzdy jsem dělala kvasek ze 100ml mléka, 1 lžíce cukru a 1 lžíce mozky, tady mouku nemáte zmíněnou. Neberte to špatně, recept je určitě fajn, jen chci pro příště zjistit, kde jsem se sekla. Moc mi to nenakynulo a druhý drn byla jak kámen. Díky za odpověď
ReplyDelete