Sunday, December 30, 2018

Zlaté mléko / Kurkumové espresso



Nedávno jsem se nemohla zbavit nachlazení a už jsem nevěděla, co mám dělat, aby se to zlepšilo. Začala jsem si proto každý den vařit z kurkumy zlaté mléko. Oblíbila jsem si ho natolik, že jsem ho pila hned po ránu, ještě před snídaní. Kurkuma má silné protizánětlivé účinky a v období chřipek rozhodně stojí za to posílit organismus. Při vaření zlatého mléka nezapomeňte přidat trochu černého pepře a tuku, tím zvýšíte účinky kurkumy. 
Zlaté mléko prý podporuje také lepší spánek. Pokud to chcete vyzkoušet, dejte si ho těsně před spaním. 
Dávejte si jen pozor na věci a utěrky, které u vaření používáte, díky silnému žlutému barvivu v kurkumě si je můžete nenávratně zničit (jako já :)).

Na 1 porci:

  • 1 hrnek mandlového mléka (nebo jiného rostliného, živočišného mléka)
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice + další skořice na ozdobení
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
Mléko nalijte do rendlíku, přidejte koření a kokosový olej. Metličkou promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Pozvolna vařte 3–5 minut. Přelijte do hrnku, nechte zchladnout a doslaďte medem. Nápoj můžete ozdobit mletou skořicí.


Dalším skvělým nápojem je kurkumová káva. Poprvé jsem ji pila na Bali. V nápojovém lístku měli uvedené kurkumové latte, což je běžný výraz i pro zlaté mléko. Říkala jsem si, že ho ochutnám a protože jsem závislák na kávě, objednala jsem si k tomu i kávu. Dozvěděla jsem se, že toto kurkumové latte už kávu obsahuje. Měla jsem ještě větší radost, že ochutnám něco úplně nového. Kdo by chtěl taky ochutnat výbornou kořeněnou kávu, tady je fotka a recept.


RECEPT:
Na kurkuma espresso potřebujete stejné suroviny, jako na zlaté mléko viz výše, ale množství snižte na polovinu. Zlaté mléko nalijte do šálku a zalijte dávkou espressa.

Dobrou chuť!

Recept na zlaté mléko byl připraven pro časopis Story.


Share:

4 comments

  1. Ani mi o tom nemluvte. Když vidím jak jste nadšená pro věc tak je jasný že to bude naprosto geniální. Já chci samozřejmě více vymýšlet věci, ale ono na to prostě a jednoduše není čas. Teď třeba vím že jsem si koupila litinový hrnec ale nemá to vůbec žádné využití.

    ReplyDelete
  2. Kurkuma je super, ale musí to být fakt čerstvý kořen a ne sušená. Ta je fakt tak maximálně dobrá na to, aby vám obarvila kari. My ji doma prakticky vůbec nepoužíváme. Fakticky jenom jako barvivo, když nad tím tak přemýšlím. Navíc k jídlu z kurkumy se dobře hodí klasický bílý alkohol, a když říkám bílý, myslím tím pálenky typu vodka nebo gin. :)

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig