Monday, February 12, 2018

Quiche se špenátem a karamelizovanou cibulkou / Mimi quiche



Dnes jsem připravila recept na quiche, který připravuji často na různé workshopy jako pohoštění. Vždy ho tedy upeču a posílám pryč dřív, než ho stihnu vyfotit. Hodně z vás vidělo na instastories, že ho často peču a psali jste si o recept, tak jsem rovnou nafotila celý postup :)

Ingredience na koláč o průměru formy 24 - 26 cm:

Na těsto:
  • 100 g celozrnné mouky jemné (nebo celozrnné špaldové jemně mleté)
  • 100 g hladké mouky pšeničné
  • 100 g studeného másla
  • 5 lžic studené vody
  • 1/4  lžičky soli
Na náplň:
  • 250 ml  smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 200 g nastrouhaného sýra (cheddar, gouda)
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ks červené cibule
  • 50 g másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového květu

1. Mouku + studené máslo rozmixujte na drobenku, přidejte vodu, sůl, a ještě jednou krátce mixujte. Těsto přesuňte na vál, zpracujte do tvaru placky, zabalte do fólie a vložte nejméně na 30 minut do lednice. (někdy tuto fázi s lednicí vynechávám :))

 

2. Troubu předehřejte na 190°C. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho chvíli v pokojové teplotě povolit, aby šlo vyválet. Vál posypte moukou a těsto vyválejte na tenkou placku. Vložte ho do koláčové formy tak, aby okraje trochu přečnívaly. Formu nevymazávejte, máslové těsto se nepřilepí. 

 

3. Těsto propíchněte na více místech vidličkou, položte na něj pečící papír a nasypte přiměřené množství fazolí, které zajistí, aby se při pečení těsto nenafouklo. Vložte do trouby, pečte 10 minut. Poté vyjměte, sundejte pečící papír s fazolemi a pokračujte v pečení těsta ještě dalších 5 minut.


 

4.Na rozehřátou pánev nalijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a nechte ho krátce rozvonět, přidejte omytý a osušený špenát a nechte ho na pánvi prohřát a zvadnout. Občas promíchejte, dochuťte solí, pepřem.

 

5. Do kastrůlku vložte máslo a nechte ho rozehřát, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli a pozvolna propékejte, dokud cibule nezkaramelizuje, může to trvat 20-30 minut.



6. Na předpečené těsto položte špenát a karamelizovanou cibuli.
Promíchejte ingredience na náplň, nalijte na těsto se špenátem a cibulí. Snižte teplotu na 160°C , pečte asi 40 - 50 minut dozlatova.
Nechte ve formě zchladnout a podávejte. Výborný je i vychlazený z lednice.




Na 15-20 ks mimi quiche potřebujete stejné množství surovin, jako v předchozím případě.

Těsto vykrojte pomocí skleničky a vložte do předem vymazané silikonové formičky na muffiny. Dno propíchněte vidličkou a vložte papírový košíček s fazolema, kvůli zatížení.

Pečte na 190 °C 10 minut. Potom vyjměte papírové košíčky a 5 minut dopečte.

Náplň připravte podle návodu výše. Na předpečené těsto dejte trochu nastrouhaného sýra, špenát, karamelizovanovou cibulku a vlijte smetanovou náplň. Zapečte na 160 °C dozlatova (asi 45 min). Špenát můžete vyměnit za slaninu, viz fotka.

Dobrou chuť!


Share:

7 comments

  1. Paráda, rozhodně vyzkouším! :) zatím dělám cibulovo-slaninový quiche a sklízí úspěch, akorát já sama ho ráda nemám, tak chci zkusit tento a třeba bude konečně chutnat i mně 😁přeji hezký den!

    ReplyDelete
  2. Jedno veľké MŇAM!☺��

    ReplyDelete
  3. Quiche mě učila moje host mum v Anglii, jelikož mi to moc chutnalo. Vyzkouším váš recept, ať zas je trochu jiná chuť. Těším se. :)

    ReplyDelete
  4. Dobrý den,
    vypadá vážně lahodně :-) Jen jsem se chtěla zeptat, zda by bylo možné na celé množství mouky použít špaldovou, či jinou alternativu. Klasickou mouku totiž vůbec nepoužívám.
    Děkuji

    ReplyDelete
  5. Je DOKONALÝ, už jsem dělala dvakrát😋.

    ReplyDelete
  6. Děkuji za skvělý recept! Dělám ho s obměnami náplně už poněkolikáté a vždy měl obrovský úspěch :)

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig