Wednesday, February 7, 2018

Tapiokový pudink



Tapioka je škrob získaný z kořene manioku. Je přirozeně bezlepková, s nízkým obsahem cholesterolu a tuku. Kromě toho obsahuje řadu vitamínů a minerálů - vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo. V obchodech se zdravou výživou se prodává ve formě perel a mouky. Já využila perly.
Tapiokový pudink je dobré vařit z chuťově zajímavějšího ořechového mléka, protože nemá výraznou chuť, např. z kokosového a přidat ovoce. Zkoušela jsem ho z mandlového mléka, ale nebylo to ono :)
Tapiokový pudink vás zasytí, přitom je lehce stravitelný. Oblíbila jsem si ho proto jako malou snídani před ranním sportováním.

Na 4-5 porcí budeme potřebovat:
  • 1/2 šálku tapiokových perel
  • 1½ šálku vody
  • špetku soli
  • 2 lžíce javorového sirupu, nebo jiného sladidla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1½ šálku kokosového mléka (Aroy-D, nebo Real Thai)
Na ozdobení:
  • 1 zralé mango
  • 1 šálek mražených malin
  • javorový sirup, nebo jiné sladidlo
Postup:

Tapiokových perly propláchněte pod tekoucí vodou, vložte do misky a zalijte vodou. Nechte nabobtnat alespoň 2-3 hodiny, nebo klidně přes noc. Zdálo by se to malé množství, ale není :). Vznikne ½ l pudinku.

Potom obsah misky (tapioka + voda) vložte do kastrůlku. Přidejte kokosové mléko, špetku soli, vanilku a javorový sirup. Vařte za stálého míchání na mírném stupni do zhoustnutí. Trvá to asi 5 minut a perličky jsou nakonec průhledné. V tu chvíli máte hotovo, můžete plnit mističky a ozdobit je ovocem.

Mango oloupejte, rozkrojte podél pecky a dužinu rozmixujte, případně ke sladkému mangovému pyré můžete přidat ještě sladkokyselou mučenku.
Rozehřejte maliny s javorovým sirupem, chvilku je povařte a ozdobte s nimi puding. Už můžete ochutnávat. Pudink chutná výborně vlažný i vychlazený z lednice.

Dobrou chuť!

Můžete si připravit i tapiokový pudink s kakaem a čokoládovými kousky.  Stačí na závěr při vaření pudinku přidat kakao (čokoládu) do kastrolu a promíchat, dokud se nerozpustí. Pokud je konzistence moc hustá, můžete trochu naředit kokos. mlékem, mlékem, nebo vodou. Můžete ozdobit čokoládovými kousky a banánem.







Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig