Wednesday, February 14, 2018

Jarní závitky s bylinkami

                                                                                            Příspěvek vznikl ve spolupráci s Bylinky.cz

Krásný den vám přeji! Jaro se nám pomalu blíží..., jak já už se na něj těším. Venku už jsem dokonce viděla i kvetoucí petrklíč. A než opravdu přijde, tak si zatím můžeme vytvořit jaro na talíři! Dnes jsem připravila jednoduché, barevné jarní závitky se spoustou voňavých bylinek. 




Tomuhle říkám bylinkový ráj a kdybyste mohli cítit tu vůni! Přepravka je plná bylinek, které můžete koupit po celý rok v prodejnách Albert, Lidl, Penny, Globus, Tesco, Makro a v menších obchůdcích především na Moravě, protože právě jižní Morava je jejich domovem. Bylinky tam pěstují s ohledem k životnímu prostředí. Ze střechy velkého skleníku je sváděna dešťová voda, která je používána k jejich zavlažování.
Tyto bylinky, můžete jíst i bez omytí, k pěstování se nepoužívají žádné pesticidy. Jsou určeny na vaření a jejich trvanlivost je omezená. Počítejte s tím a nezlobte se na ně :) Nezlobte se ani na sebe, že je neumíte pěstovat, když vám začnou po nějaké době vadnout. Než se tak stane, spotřebujte je ve vaší kuchyni. Čerstvé bylinky dodají jídlu skvělou chuť, vůni a svěžest.
Jinak je to se sazeničkami bylinek koupených v zahradnictví, ty jsou díky syntetickým přípravkům na ochranu rostlin připraveny k pěstování na zahrádce.



Do jakých jídel jsou bylinky vhodné a jak je ráda používám?

Rozmarýn - vhodný je k masům, jako je zvěřina, výborně dochutí i zeleninu. Často si ho dávám do džbánku s vodou. Líbí se mi, že může sloužit jako dekorace, ale zároveň i jako ochucená voda. 
Tymián - hodí se ke všem masům a zelenině. Nejčastěji ho používám právě při grilování. 
Bazalka - hodí se do zeleninových salátů, těstovin, jídel s rajčaty, pokrmů z masa a ryb. Přidává se až nakonec, aby neztratila svou chuť. Já si ji vždy vybavím ve spojitosti se salátem Caprese.
Petržel - používá se k ozdobení a dochucení pokrmů, nádivek a polévek. Ano, vždy když je potřeba přihodit něco zeleného :)




Koriandr - svým výrazným aroma se uplatní hlavně v exotické kuchyni. Ochutnala jsem ho poprvé před pár lety a hned jsem si ho zamilovala. Někdo to má s koriandrem přesně naopak :)
Perila - používá se do polévek (např. Pho), do salátů, sushi, dnes jsem ji přidala i do dnešních jarních závitků.
Libeček - nejvíce se hodí do polévek a omáček. 
Majoránka - skvěle doplňuje českou kuchyni, že? Třeba bramboračku, nebo bramborák, mňam.




Oregano - používá se v italské kuchyně, doplňuje pizzy a rajčatová jídla.
Meduňka - hodí se k rybám, dodává jemný citrónový nádech, do dezertů či koktejlů.
Máta - vhodná je do salátů, osvěžujících zmrzlin, horkých a studených nápojů.
Hladkolistá petržel - hodí se do salátů, nádivek, mletého masa, nebo bylinkového másla.

Z těchto bylinek jsem do dnešního receptu vybrala koriandr, tymián, meduňku, mátu a zeleno-fialovou perilu. Bylinky jsem pokládala na rýžový papír tak, aby přes něj prosvítaly, tím závitky nejen dochutí, ale i ozdobí.

K přípravě jarních závitků budeme potřebovat:
  • rýžové papíry
  • tenké rýžové nudle
  • čerstvá zelenina: listový salát, okurka, mrkev, červené zelí, jarní cibulka
  • čerstvé bylinky: máta, koriandr, meduňka, perila, tymián
  • 2 lžíce sezamových semínek světlých
  • 1 lžíce sezamových semínek černých
  • tofu natural
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje

Na omáčku:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • pražená sezamová semínka
  • pražené nesolené arašídy
  • nasekané bylinky

Na ozdobu:
  • čerstvé bylinky
  • 1 lžíce pražených nesolených arašídů

Postup:

Na pánvi na sucho opražíme světlá sezamová semínka, na závěr k nim přidáme i černá sezamová semínka a prohřejeme. Tofu nakrájíme na tenké plátky, vložíme ho do misky a posypeme částí praženého sezamu. Zakápneme sezamovým olejem, sójovou omáčkou, promícháme a necháme marinovat. Jarní cibulku, mrkev, okurku a červené zelí nakrájíme na nudličky. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu.
Do větší mísy napustíme studenou vodu. Rýžový papír ponoříme do vody asi na 5-10 vteřin. 



Přendáme ho na prkýnko a prsty po celé ploše uhladíme. Nejdříve na něj položíme bylinky, přidáme listový salát, proužky zeleniny, tofu a nakonec navrstvíme opět bylinky. 



Levý a pravý okraj papíru přeložíme do středu a rolky zavineme.



Ingredience na omáčku promícháme, přidáme zbytek nasekaných bylinek. Na pánvi na sucho opražíme nesolené arašídy, pár jich do omáčky přihodíme.
Závitky můžeme na pánvi osmažit na oleji, já je nechala jen takto bez tepelné úpravy.
Servírujeme s omáčkou, ozdobíme bylinkami a praženými arašídy.
Dobrou chuť!

další bylinková inspirace:

www.bylinky.cz
Facebook Bylinky.cz

Také tak milujete chuť a vůni čerstvých bylinek? Nám doma většinou nechybí bazalka, nebo máta. Do jakých jídel nejraději používáte bylinky vy?
Share:

2 comments

  1. Dobré ráno,

    Předně musím pochválit fotky, úplně z nich na mě dýchlo jaro a léto, už se těším, až zase budou trhy plné čerstvých bylinek. Čerstvé letní závitky dělám poměrně často, ale ne vždy se mi podaří koupit ten správný rýžový papír. Můžu se prosím zeptat, jaký používáte?

    Děkuji a přeji hezký den :-) ,
    Karolína

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den, Karolíno, moc děkuji :)
      Často kupuji vietnamský rýžový papír v supermarketu např. Tesco, v sekci mezinárodní kuchyně.
      Přeji hezký den.

      Delete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig