Sunday, February 25, 2018

Cuketové lasagne s tuňákem a bazalkovým pestem


Krásný den vám přeji a vítám vás u dalšího tuňákového videoreceptu inspirovaného italskou kuchyní. Dnes tu máme lasagne tak trochu jinak... Lasagne nemusíme vychutnávat pouze s boloňskou omáčkou, i když takto připravené jsou vážně výborné. Občas můžeme udělat malou změnu. Pojďte se podívat!


Když jsem přemýšlela nad receptem, který připravím, napadly mě nejdříve klasické lasagne z těstovinových plátků, ale pak jsem si říkala, že když už do hry zapojím zdravého tuňáka, mohla bych těstoviny vyměnit za zeleninu, konkrétně cuketu, která jde škrabkou dobře nakrájet na plátky. A protože dnes máme recept na téma italské kuchyně, přidala jsem černé olivy a celý pokrm posypala parmazánem. Nechybí ani bazalka, která tomuto jídlu dodala závěrečnou voňavou tečku v podobě pesta.


Strašně ráda doma připravuji různá jídla a svačiny z tuňáka. Především proto, že jsou rychlá, zdravá a hlavně výborná. Pochutnáváme si na nich celá rodina. Tuňáka lze zapojit za studena do pomazánek, salátů, ale můžeme ho přidat i do vařených jídel a neztratí nic ze své bohaté chuti. Navíc ten skvělý pocit, že jsme pro sebe něco udělali a zapojili rybu do našeho jídelníčku.

Recept:

Pro 2 osoby:
  • 2 x 160 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
  • 4 malé cukety
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • čerstvý tymián
  • 1,5 hrnku krájených rajčat v rajčatové šťávě
  • 1/2 šálku krájených černých oliv
  • sůl, pepř
  • 100 g strouhaného parmazánu
Bešamel:
  • 1/4 kostky másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • sůl
Bazalkové pesto:
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • svazek
  • malá hrst kešu ořechů
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu
  • 50 ml olivového oleje
  • hmoždíř
Postup:

V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne kašička. Potom postupně přidávejte mléko a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Bešamel dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Na pánev nalijte olej a zpěňte na něm nakrájenou cibulku, potom přidejte česnek, tymián a nechte chvíli rozvonět, přidejte krájená rajčata, sůl a pepř.


Cukety nakrájejte pomocí škrabky na brambory.


Do zapékací mísy na dno nalijte bešamel, vložte plátky cuket, na ně navrstvěte rajčatovou omáčku, kousky tuňáka a olivy. Pokračujte dalším patrem z cuketových plátků, opět nalijte bešamel, přidejte rajčatovou omáčku, kousky tuňáka a olivy. Nakonec navrstvěte další plátky cuket, bešamel a bohatě pokryjte nastrouhaným sýrem.Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut do zezlátnutí.


Na pesto rozmáčkněte oloupaný stroužek česneku, rozkrojte ho a vhoďte do hmoždíře, přidejte sůl a roztlučte ho. Potom přidávejte postupně lístky bazalky, nasekané kešu ořechy, nastrouhaný sýr a na závěr vmíchejte olivový olej.


Lasagne s tuňákem byly výborné, zasytily nás, ale přitom byly lehce stravitelné. To je skvělá kombinace, kterou čím dál častěji vyhledávám.

Další zdravou inspiraci na přípravu receptů s tuňákem najdete zde: na webu a na Facebooku Rio Mare.

Dobrou chuť!
Share:

2 comments

  1. Hezký den, máte skvělé recepty :) budu se u Vás inspirovat, mohu se zeptat prosím odkud máte tu zapékací misku? Děkuji a hezký den, Lenka

    ReplyDelete
  2. Ahoj, děkuji moc, miska je z Kauflandu, mají jí i v Macru :)

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig