Friday, October 13, 2017

Dýňový koláč s čokoládou a pekanovými ořechy


Dýňových koláčů není nikdy dost. Tentokrát jsem ho zkusila vylepšit čokoládou a ukázalo se, že to nebyl špatný nápad. Dokonce ho ujídal i můj manžel a to už je co říct, takovým zdravějším věcem se zatím zdárně vyhýbá.


Na kulatou koláčovou formu budeme potřebovat:
  • 450 g dýně hokaido
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50g 80% čokolády
  • 120 g mascarpone 
  • 2 vejce
  • 4 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky vanilkové pasty
Na ozdobu:
  • řecký jogurt
  • hrst pekanových ořechů

Korpus:
  • 200 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
  • 100 g studeného másla
  • 4-5 lžic studené vody

Dýni omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jadřince, potřeme ji olivovým olejem (i s kůrou) a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut do změknutí. Vydlabeme dužinu a přesuneme ji ještě pokud možno horkou do větší mísy, přidáme nalámanou čokoládu a směs vyšleháme. Vznikne nám dýňovo-čokoládové pyré, které necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme korpus. Mouku a studené rozkrájené máslo rozmixujeme, potom přidáme studenou vodu a opět mixujeme. Směs vyklopíme na vál, rukama propracujeme těsto. Na vále s trochou mouky vyválíme placku. Vložíme ji do menší kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Zbytek těsta z okrajů formy odstraníme. Vidličkou uděláme na více místech na dně formy do těsta otvory (aby se těsto při pečení příliš nenafouklo) a okraje těsta přimáčkneme k formě (tím okraje ozdobíme). Korpus vložíme do trouby, pečeme na 200 °C 10 minut.

Potom dokončíme náplň. Do vychladlého čokoládovo-dýňového pyré přidáme vejce, mascarpone, cukr, skořici, vanilkovou pastu, vyšleháme a nalijeme na korpus. Pečeme v troubě na 180 °C 25  minut.


Koláč servírujeme s jogurtem a nasekanými pekanovými ořechy.

Dobrou chuť!

Recept byl připraven pro Kosik.cz.
Share:

4 comments

  1. Prajem pekný deň, chcela by som sa spýtať či by som mohla použiť namiesto kokosoveho cukru iný, napr. trstinovy alebo med a ak hej, či sa mení množstvo. Koláč vyzerá chutne, určite plánujem skúsiť :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, ano, můžeš kokosový cukr nahradit. Vhodný je třtinový cukr, stačí 3 lžíce. Kokosový cukr sladí méně. Tak ať ti chutná.

      Delete
  2. Včera večer jsem Váš recept vyzkoušela a je naprosto famozni! Děkuji :-)
    Michaela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Míšo, to je skvělý že chutnal, děkuji za vzkaz :)

      Delete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig