Mám vždy období, že si oblíbím nějaké jídlo. Poslední dobou jsou to jáhly. Jsou velmi jemné a lahodné. Musí se ale důkladně před vařením propláchnout, aby ztratily hořkost. To pak místo do bříška můžou putovat do koše. Bohužel se mi to už stalo...
Na jaký způsob máte jáhly nejraději vy? Oblíbili jste si je nasladko, nebo naslano?
Pro 2 osoby budeme potřebovat:
2 malé šálky jáhel
svazek mrkve + 50 ml vody
sůl, drcený kmín
4 lžíce másla
voda v poměru 1:2 (jáhly/voda)
strouhaný parmazán - nemusí být
Jáhly vložíme do sítka a spaříme 2-3x vroucí vodou. Sítko si dávám do kastrolu a jáhly v sítku ještě pořádně propláchnu i pod tekoucí vodou. Scedíme a ve studené vodě v poměru přivedeme k varu. Vaříme asi 15-20 minut v osolené vodě do změknutí. Scedíme, přendáme do misky, přidáme máslo a promícháme. Do jiného kastrůlku vložíme očištěnou, nakrájenou mrkev společně s vodou a troškou másla. Dochutíme solí, drceným kmínem, dusíme pod pokličkou do změknutí cca 5-10 minut.
Tip pro vás:
Pro změnu zkuste jáhly posypat strouhaným parmazánem.
Dobrou chuť!
No comments
Post a Comment