Tuesday, May 16, 2017

Zámek Nelahozeves

Letos jsme si s Martinem (manželem) řekli, že si budeme víkendy trochu lépe plánovat a alespoň 1x za měsíc spolu vyrazíme na výlet.  Pokud nemáme pořádný plán, většinou nakonec zůstaneme o víkendu doma a doděláváme, co jsme v týdnu nestihli. Nakonec v neděli večer litujeme, že jsme nic pořádného neprožili. 
Zatím se nám naše naplánované výlety docela daří uskutečňovat a hodláme v tom pokračovat. Hned má člověk zážitky, má na co vzpomínat a užívá si život. Jsme ve věku, kdy děti už máme velké, společné výlety jsou tedy už vyjímkou. Máme novou etapu života. Můžeme si užívat zase spolu jen my dva. Dnes vás tímto článkem vezmu na renesanční zámek rodiny Lobkowiczů v Nelahozevsi. My jsme tam prožili skvělý den zakončený piknikem v zámecké zahradě. Úplná romantika!


Zámek Nelahozeves není daleko od Prahy. Nechápu, že jsme tam letos byli poprvé. Vyrazili jsme tam společně ještě s mojí maminkou, která miluje výlety a tady se osvědčila i jako skvělá fotografka těch nejromantičtějších fotek :). 
My jsme se rozhodli jet autem, ale můžete vyrazit klidně i vlakem. Zastávka je přímo u zámku. 
Když jsme vystoupili z auta, byla jsem ihned ohromená pohledem na krásný zámek a okolní přírodou. Všemu napomohlo i slunce, které příjemně vykukovalo za mráčky.



Nejprve jsme si na zámku s průvodcem prohlédli interiéry šlechtické rodiny Lobkowiczů 19. století - krásné pokoje, např. dámskou a pánskou ložnici, jídelnu, rodinnou kapli, knihovnu, místnosti s trofejemi z lovu a velkou sbírkou zbraní. Všechny pokoje byly barevně vyladěné, doplněné dobovým nábytkem a krásnými obrazy od světoznámých malířů. Zaujala mě nádherná jídelna s velkým prostřeným stolem a spoustou nádherného porcelánu. Takovou jídelnu bych potřebovala, klidně tak jen třetinovou, i tak bychom se konečně pohodlně vešli celá rodina ke stolu. Úplně jsem to viděla před očima :)
Pokud se na zámek vydáte s dětmi, můžete si rezervovat dětskou prohlídku. Děti si mohou obléknout zámecké kostýmy. My jednu takovou roztomilou skupinku uvnitř zámku potkali. Na fotce jsou vidět děti, které jdou za zámeckou paní pro své kostýmy. Bohužel uvnitř zámku se fotit nemohlo, kostýmy, ani interiéry zámku na těchto fotkách nenajdete, alespoň budete mít nějaké překvapení, až se na zámek také vydáte.



Návštěvu zámku jsme si zpestřili ochutnávkou romantického piknikového balíčku pro 2 osoby.
V zámecké restauraci už byl pro nás košík plný delikates připravený  i se stylovou červenou dekou. Tak už jen vybrat místo v zámecké zahradě a vychutnat si všechny ty dobroty.



Moc jsme si pochutnali a jak to tak bývá, tak určitě každá žena ocení i to, že jídlo nemusí vařit. To mi pak chutná dvojnásobně. 

Chcete taky vyrazit na výlet a užít si skvělý piknik? Tak se nezapomeňte podívat na můj instagram @e_eva a zúčastnit se soutěže o jeden ze tří piknikových košů.
Výherci budou mít na výběr ze dvou typů - pikniku romantického, pro dvě osoby, kde mimo jiné najdou láhev sektu Chateau Radyně, quiche se slaninou a sýrem a výborné čerstvé jahody, nebo pikniku rodinného, pro dva dospělé a dvě děti, kde budou čekat smažené řízečky, čerstvé ovoce, domácí borůvkové muffiny a další dobroty.

Veškeré informace o pikniku v zámecké zahradě najdete také na stránkách lobkowicz.com.



Posilnění výborným občerstvením jsme si prošli okolí zámku.



Na zámku si můžete během roku užít spoustu slavností a festivalů venkovských tradic. Hned na jaře po zahájení zámecké sezóny se zde konají oblíbené Hrnčířské slavnosti,v létě to je Hradozámecká noc, na podzim Zámecké dýňování,  nebo Adventní slavnosti. Všechny akce vypadají vážně lákavě. 

A nakonec se tady z fotky na vás dívá moje krásná maminka (a fotografka).


Máte rádi takové výlety za kulturou, krásnou přírodou a dobrým jídlem? Chystáte se na nějaký hrad, nebo zámek?
Share:

3 comments

  1. Dobrý den, také se do Nelahozevse chystám. Nedávno jsme byli ve Veltrusech a říkala jsem si, že kolem Prahy směrem na západ jsme ještě spoustu míst neviděli. To samé platí i na okolí Berounky, letos budu tak výlety plánovat hlavně do těchto míst. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, máme tu spoustu krásných míst na dosah. Veltrusy musíme také navštívit, jsou nádherné. Děkujeme za tipy na výlety.

      Delete
  2. Za měsíc toto místo navštívím-

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig