Wednesday, November 21, 2018

Rizoto s červenou řepou



Tohle rizoto je trochu netradiční. Klasickou kulatozrnnou rýži běžně vhodnou na přípravu rizota jsem vyměnila za zdravější rýži červenou. jde o rýži, která není zbavena slupky, obsahuje tedy více vitaminů, minerálů a výživných látek. Barevně jsem ji ještě zvýraznila červenou řepou, která společně s parmazánem zajistí její krémovost.

pro 2 osoby budete potřebovat:

300 g červené řepy
3 lžíce olivového oleje
½ červené cibule, nadrobno nakrájené
1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
200 g červené rýže
100 ml červeného vína
600 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce másla
4 lžíce nastrouhaného parmazánu + hoblinky parmazánu na ozdobení
čerstvý tymián


Oloupejte řepu, nakrájejte ji na nudličky široké asi 1 cm, pokapejte 1 lžící olivového oleje a nechte 20 minut v troubě grilovat při teplotě 200 °C.

Do vyšší pánve nalijte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přihoďte nasekaný česnek a nechte ho chvíli rozvonět. Do pánve nasypte nepropláchnutou červenou rýži. Promíchejte ji a krátce smažte na cibuli.

Tento typ rýže je trochu tvrdší, než klasická kulatozrnná rýže, která se běžně do rizota používá. Červená rýže neuvolňuje tolik škrobu, nepřipaluje se, přesto ji míchejte a kontrolujte. Krémovost získá až na závěr přidáním parmazánu.

Do pánve nalijte červené víno a vařte, dokud alkohol nevyprchá. Pak přidejte tolik vývaru, aby rýže byla ponořená. Přidejte špetku soli a čerstvě mletý pepř. Vařte asi 30 minut, občas promíchejte a postupně přidávejte vývar, nebo vodu, když se tekutina vypaří.

Grilovanou řepu nakrájejte na kostičky, přidejte k rýži, vařte společně ještě 10౼15 minut, aby rýže byla na skus. Vypněte ohřev, přidejte lžíci másla, parmazán, promíchejte a nechte rozpustit.

Servírujte s čerstvým tymiánem a hoblinkami parmazánu.

Tip:
Místo parmazánu, můžete na závěr použít měkký kozí sýr.
Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig