Monday, December 4, 2017

Mrkvový dort


Už přibližně rok si předělávám blog a právě jsem tento recept našla v archivu jeho starší verze. Málem jsem na něj zapomněla a přitom byl tak výborný. Pokud peču sladkosti, místo rafinovaného cukru nějčastěji používám kokosový cukr (díky jeho nízkému glykemickému indexu), nebo rýžový sirup.

Na dortovou formu o průměru formy 26 cm budeme potřebovat:


na těsto:

  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g kokosového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 250 g jemné pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g kokosového oleje 
  • 150 g jablečného pyré (1-2 rozmixovaná jablka bez slupky a jádřince)
  • 300 g mrkev, najemnno nastrouhaná (cca 8 ks)

na krém:
  • 250 g smetanového sýra mascarpone
  • 250 g zakysané smetany
  • 4 lžíce rýžového sirupu  (medu, javorového sirupu)
na ozdobení:
  • strouhaný kokos na ozdobu + kokos na vysypání formy, vlašské ořechy
Postup.

Troubu předehřejte na 170 °C. Ve větší míse vyšlehejte žloutky, kokosový cukr a vanilkovou pastu.

V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou, špetku soli, skořicí, muškátovým oříškem, pomerančovou kůrou a ořechy. Tuto sypkou směs přidejte k vyšlehané žloutkové směsi a promíchejte. 

Přidejte kokosový olej, jablečné pyré, mrkev a znovu vyšlehejte v hustší těsto. (pozn. Kokosový olej má v zimních měsících tuhou konzistenci, v tom případě ho nechte rozehřát na nízký stupeň v mikrovlnné troubě. Jablíčka oloupejte, odstraňte jádřinec, nakrájejte je na čtvrtky a rozmixujte na pyré. Nastrouhanou mrkev přidejte do těsta bez šťávy, pokud nějakou pustila.)
Čistými metlami šlehače bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně vařečkou vmíchejte (zapracujte) do těsta. 

Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypeme  nastrouhaným kokosem. 
Těsto vlijte do dortové formy, pečte přibližně 40-45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení, nechte korpus vychladnout. 

Mascarpone, zakysanou smetanu a rýžový sirup promíchejte v krém. Korpus rozkrojte na dvě části, potřete krémem a přiklopte k sobě. Na povrch a strany dortu rozetřete zbytek krému, posypte strouhaným kokosem, ozdobte ořechy a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny, ale lepší je nechat ho proležet přes noc.

Tip: Do receptu můžete použít i jemně mletou celozrnnou mouku špaldovou. 

Dobrou chuť!

Recept byl připraven pro www.kosik.cz

Share:

2 comments

  1. Dobrý den a děkuji za Váš krásný blog! Chtěla bych vyzkoušet tento Váš recept a chci se zeptat. Je možné použít "Celozrnnou mouku z pšenice špaldy" z Lidlu? Kokosový cukr také nemám, můžu použít pískový cukr a kokos např. půl na půl? Díky moc, Marcela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuji moc Marcelko za pochvalu blogu :)
      Mouku můžeš nahradit a jestli nemáš kokosový cukr, můžeš použít třtinový, nebo pískový. Oba sladí trochu víc, než kokosový, tak můžeš dát trochu menší množství. Kokos použij pouze na posypání krému. Tak ať chutná :)

      Delete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig