Wednesday, November 8, 2017

Jednoduchá dýňová polévka



 Krásný den vám přeji! Už asi týden mám v plánu vařit dýňovou polévku a konečně jsem se k tomu dostala. Polévku jsem se rozhodla dělat úplně jednoduchou. Dochutit si ji můžete trochou kysané smetany, nebo jogurtu. Záleží jen na vás! 


Na 4 porce budeme potřebovat:
  • 1 malá dýně hokaido (cca 1kg)
  • 1 cibule
  • 2-3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • hrst nasekané petržele (nebo koriandru)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl, čerstvě mletý pepř, chilli vločky
  • 100 ml řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany/smetany/ořechového mléka)


Dýni omyjeme, rozčtvrtíme a vyjmeme jadřince. Hokaido dýni není potřeba zbavovat slupky. Pečením dobře změkne. Dýni nakrájíme na menší kostky, vložíme do pekáče společně s nakrájenou cibulí, česnekem, mrkví, petrželí, tymiánem a olivovým olejem. Směs dochutíme solí, pepřem a promícháme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 25 minut do změknutí dýně. Potom směs přesuneme do kastrolu, zalijeme vývarem, vaříme 15 minut. Z polévky vyjmeme snítku tymiánu a rozmixujeme ji tyčovým mixerem. Pokud je polévka moc hustá, přidejte vodu. Dochutíme solí, pepřem.  Polévku můžeme servírovat s řeckým jogurtem, posypeme petrželkou (koriandrem) a chilli vločkami.

Dobrou chuť!
Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig