Monday, October 9, 2017

Domácí sushi


Pokud máme doma chuť na sushi, děláme si většinou úplně jednoduché, jen s okurkou a občas přidáme i avokádo. Musím se přiznat, že moje ruce na tvoření válečků nejsou moc šikovné, ale nevadí, na chuti to nic neubere! Často mi ale pomáhají dcery, protože ho tvoříme stejně nejčastěji na takové ty holčičí párty. Jsem vždycky šťastná, když zbyde něco i na druhý den k obědu.
Nezoufejte, jestli vám hned válečky nepůjdou dobře zabalit, zkoušejte to, třeba vám pomůžou i naše fotky z přípravy receptu. Zkoušejte jíst hůlkami! Nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit :). Mně to ve společnosti většinou moc nejde, tak s domácím sushi to ráda trénuji.


Pro 2 osoby (6 válečků):
1 hrnek sushi rýže
2 lžíce rýžového octa
1 lžíce cukru
6 plátků řasa nori
okurka
zralé avokádo
wasabi
sojová omáčka

Sushi rýži propláchneme v sítku tekoucí studenou vodou, dokud odtékající voda není čirá. Rýži vložíme do kastrolu, přidáme studenou vodu v poměru na jeden šálek rýže dva šálky vody. Přivedeme k varu, vaříme 2 minuty a dále pozvolna ještě 10 minut pod pokličkou na mírný stupeň. Občas promícháme, aby se rýže nepřipálila. Ve skleničce si připravíme octový nálev ze dvou lžic rýžového octa a jedné lžíce cukru. Nálev smícháme s uvařenou rýží a necháme vychladit.



Nakrájíme si okurky a avokádo na plátky. Z okurek vykrojíme střed s jadérky. 
Připravíme si bambusovou podložku, na ni položíme potravinářskou folii. Plátek řasy rozstřihneme ve 2/3její šířky. Větší plátek řasy nori položíme hladkou stranou dolů na bambusovou podložku s fólií. Rýži pokládáme navlhčenými prsty na plátek řasy do 2/3 a zlehka zatlačíme do řasy.

Varianta s okurkou

Varianta s okurkou a avokádem 

Na krajní část řasy s rýží položíme připravené přísady do řady. Okraj řasy pomocí bambusové podložky přehneme, přísady přidržujeme prsty. Plátek pevně srolujeme. Zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice (aspoň na 30 minut).



Servírujeme se sójovou omáčkou a wasabi.

Dobrou chuť!
Share:

5 comments

  1. Úplne super! Už dlho sa chystám sushi doma vyskúšať a tento recept mi padol naozaj vhod :)

    ReplyDelete
  2. Dobrý den, mohla bych se zeptat, kde je obvykle k dostání řasa na sushi? :)
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, řasu seženeš např. v Albertu, Tescu, v sekci s asijskými potravinami, hezký den.

      Delete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig