Monday, July 31, 2017

Pekanový koláč s javorovým sirupem


Krásný den vám přeji! Dnes s tímto mým vysněným pekanovým koláčem! Už dlouhou dobu jsem nad ním přemýšlela, jak ho udělám, abych s jeho složením byla spokojená. A pak mě jednou napadlo, jak připravit náplň koláče bez přidaného cukru. Tak jsem to zkusila, pár lidí otestovalo :) a tady je už výsledek.


Na koláč o průměru formy 24-26 cm budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g špaldové mouky celozrnné
  • 100 g studeného másla
  • 5 lžic studené vody

Na náplň:

  • 4 čerstvé hrušky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 100-120 g pekanových ořechů
  • javorový sirup cca 50 ml

Troubu předehřejeme na 180°C. Mezitím si připravíme těsto na korpus. Mouku a studené máslo rozmixujeme na drobenku, přidáme vodu a ještě jednou krátce mixujeme. Těsto přesuneme na vál, zpracujeme do tvaru koule, zabalíme do fólie a vložíme na chvíli do lednice.

Hrušky omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jadřince, ale slupku ponecháme. Pečeme na sucho na plechu vyloženém pečícím papírem cca 40-45 minut, dokud nezačnou karamelizovat. Poté vyjmeme plech a necháme hrušky vychladnout.

Vychlazené těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále na tenký plát, vložíme do koláčové formy tak, aby okraje trochu přečnívaly, odstraníme přebytečné těsto a okraj těsta ozdobíme tím, že vidličkou těsto přitlačíme k pečící formě. Těsto na dně formy propíchneme na více místech vidličkou. Vložíme do trouby, pečeme 10 minut. Poté vyjmeme a začneme si připravovat náplň z vychlazených hrušek.

Hrušky v mixéru rozmixujeme dohladka. Směs přemístíme do misky, přidáme vejce, lněná semínka a vyšleháme. Navrstvíme na předpečený korpus, na povrch poskládáme pekanové ořechy a polijeme javorovým sirupem. Pokračujeme v pečení dalších cca 40-50 minut na 180°C. Po 30 minutách mašlovačkou mírně potřeme ořechy javorovým sirupem a pečeme dozlatova.



Dobrou chuť!


Share:

No comments

Post a Comment

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig